Proglasimo 11. juli Danom sećanja na genocid u Srebrenici

Grupa nevladinih organizacija iz Srbije, uključujući Fond za humanitarno pravo (FHP), javno je na platou između Predsedništva Srbije i Skupštine grada Beograda pročitala pismo predsedniku Borisu Tadiću sa zahtevom da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

sreb1

Nevladine organizacije, potpisnice pisma predsedniku Tadiću, organizuju javna čitanja od februara 2009, jer smatraju da je javno obraćanje jedini način da se skrene pažnja predsednika i javnosti Srbije na ovu inicijativu.

Uz transparente “11. jul – Dan sećanja na genocid u Srebrenici – proglasite” i “Odgovornost”, predstavnici nevladinih organizacija su čitanjem ovog pisma podsetili odgovorne predstavnike vlasti Republike Srbije da proglase 11. juli Danom sećanja na genocid u Srebrenici, jer to ne samo što proizilazi iz preporuke Evropske unije, nego i iz moralne obaveze države prema žrtvama, kao i presude Međunarodnog suda pravde.

sreb2

Pismo je u ime potpisnica pročitala Sandra Orlović, zamenica izvršne direktorke FHP-a. Da u celosti poslušate javno čitanje pisma predsedniku Tadiću, kliknite na sliku dole:

Potpisnici pisma Tadiću su Žene u crnom, Centar za unapređenje pravnih studija, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, i Impunity Watch.

sreb3

Share