Policajac osuđen zbog zlostavljanja Roma

Opštinski sud u Kragujevcu osudio je policajca Radomira Veličkovića na zatvorsku kaznu od tri meseca uslovno na godinu dana zato što je tukao Roma Branka Kostića. Sudija Irena Lazarević proglasila je 16. marta 2001. godine Veličkovića krivim za krivično delo zlostave u službi.

Sud je utvrdio da je policajac bez bilo kakvog razloga 25. februara 1998. godine šamarao, udarao i zavrtao ruke Kostiću na pijaci Crveni barjak. Kostić je, kao i svakog dana, prodavao cigarete na pijaci, kada mu je prišao policajac u civilu Veličković koji mu je zatražio ličnu kartu. S obzirom da je Kostić nije imao kod sebe Veličković ga je veoma grubo pretresao. Zatim je počeo da ga udara psujući mu majku cigansku.Posle višeminutnog maltretiranja Kostić se istragao pri čemu mu je Veličković pocepao džemper i jaknu.

Kostić je protiv policajca Veličkovića podneo krivičnu prijavu, a Opštinsko javno tužilaštvo, posle više od deset meseci, u januaru 1999. godine, predložilo je sudu sprovođenje istražnih radnji. U postupku protiv Veličkovića, Kostića su zastupali advokati Fonda za humanitarno pravo.

Share