Optuženi za napad na Rome negirali da su skinhedsi

Pred Okružnim sudom u Nišu dvoje Nišlija, optuženih za izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje zbog napada na maletnog Roma i njegovog oca, negirali su da su pripadnici skinheds grupe kao i da su se Romima sukobili zbog različite boje kože.

Na osnovu krivične prijave Fonda za humanitarno pravo, Okružno javno tužilastvo podiglo je prošle godine optužnicu protiv Olivera Mirkovića, Nataše Marković i maloletnog A.K. jer su motivisani mržnjom prema Romima, 8. aprila 2000. godine ispred dragstora “Lembi”, napali D.A.(15) i njegovog oca Nebojšu Ajdarevića koji mu je pritekao u pomoć. Postupak protiv A.K je izdvojen. To je prvi slučaj u SRJ da je napad na Rome tužilaštvo okarakterisalo kao krivično delo izazivanja rasne, verske ili nacionalne mržnje.

Na suđenju 1. marta 2001. godine Oliver Mirković je tvrdio da je sa društvom pio pivo ispred dragstora i da je u izvesnoj meri bio alkoholisan kada je na drugoj strani ulice primetio dvojicu mladića kako se smeju. Prema njegovim rečima uhvatio je D.A. za rukav i pitao ga da li se njemu smeju. Mirković je tvrdio da u mračnoj ulici nije video da je D.A. Rom niti da ga je vređao na nacionalnoj osnovi. Mirković je zatim rekao da je tuča počela tek kad se pojavio Nebojša Ajdarević sa bratom.

Nataša Marković je negirala da je učestvovala u tuči i bacila flašu u pravcu D.A., ali je potvrdila da je u policijskoj stanici sledećeg jutra rekla Nebojši Ajdareviću da mrzi “Cigane” i da bi ih sve proterale iz Srbije. Navodno je bila ispovocirana Nebojšinom izjavom da bi ih sve pobio da je imao pištolj. Ona je na sudu rekla da nema posebne simpatije prema Romima, ali da ih ne mrzi. Nataša Marković je, kao i Oliver, negirala da je skinheds.

D.A je na sudu ispričao da je sa drugom M.S. prolazio pored grupe ispred dragstora “Lembi” kada je neko dobacio: “Evo ih Cigani”. On je rekao da ga je Oliver uhvatio i pitao da li je Ciganin. Kada je D.A. potvrdno odgovorio, Oliver i A.K su počeli da ga tuku. Prebacili su mu jaknu preko glave, bacali na trotoar i šutirali. M.S. je uspeo da pobegne i pozove u pomoć Nebojšu Ajdarevića. On je svedočio da je sa suprugom i drugim sinom otrčao do dragstora gde je video prebijenog D.A. Kada su, prema njegovim rečima, prišli skinhedsima oni su počeli da ih gađaju flašama. Zatim je usledila opšta tuča. Nebojša je kazao da je u policijskoj stanici Oliveru rekao da bi ga ubio da je imao pištolj, na šta mu je Nataša dobacila da mrzi Cigane. Nebojša Ajadarević i njegov sin D.A. zaključili su da su napadači skinhedsi zbog njihovih frizura i karakterističnog načina oblačenja.

Suđenje se nastavlja 22. marta.

Share