U Politici, 24. oktobra, pod naslovom “Manipulacija Fonda za humanitarno pravo” objavljeno je pismo mr Milovana Milovića, direktora škole za osnovno obrazovanje odraslih “Braća Stamenković”. Molimo vas da objavite odgovor Fonda za humanitarno

Advokati Fonda za humanitarno pravo (FHP) podneli su tuzbu protiv Republike Srbije radi naknade stete zbog neosnovanog lisenja slobode u ime cetvorice kosovskih Albanaca.

Zbog neosnovanog i nezakonitog pritvora, advokati FHP, podneli su tuzbu za naknadu stete i u ime Vladimira Stojkovica iz Leskovca.

Hasim Dukaj, Ahmet Sulja, Kujtim Ljekaj i Fidan Dervissaj uhapseni su u selu Babino Polje na Kosovu 17. aprila 1999. godine, u vreme NATO intervencije. U zatvorima u Pozarevcu i Sremskoj Mitrovici bili su do 10. februara 2000. godine, kada su presudom Okruznog suda u Leskovcu oslobodjeni optuzbe za udruzivanje radi neprijateljske delatnosti. Zbog neosnovanog lisenja slobode, oni od drzave Srbije traze naknadu od po 120.000 dinara.

Vladimira Stojkovica privela je policija u Leskovcu, 22. juna 2000. godine kada je pokusao da na zgradi SUP-a iscrta stilizovanu pesnicu Otpora i odredila mu trodnevni pritvor pod sumnjom da je izvrsio krivicno delo pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uredjenja. Policijski pritvor je trebalo da traje najduze do 15.30 sati 25. juna, ali je Stojkovic izveden pred istraznog sudiju tek 26. juna u 13 casova. Postupak protiv Stojkovica obustavljen je 11. septembra 2000. godine, resenjem istraznog sudije Okruznog suda u Leskovcu. Zbog neosnovanog policijskog pritvora od tri dana i nezakonitog lisenja slobode posle 25. juna, Stojkovic od drzave Srbije trazi obestecenje od 120.000 dinara.

Dodatne informacije: Djordjije Vukovic, tel/fax: 011/244-3944, 011/244-1487, e-mail: djordjije@hlc.org.yu

Share