Nasilje nad romskom decom

Novi slučajevi nekažnjenog nasilja prema romskoj deci poreklom sa Kosova ukazuju da država nije u stanju da ovoj manjinskoj grupi osigura uživanje osnovnih ljudskih prava, uključujući i pravo na fizički integritet.

Dvojica dečaka romske nacionalnosti, stari sedam i jedanaest godina, poreklom sa Kosova, pretučeni su 3. oktobra ispred svoje kuće u Đakovičkoj ulici u Beogradu.

U Đakovičkoj ulici decenijama zajedno, bez većih sukoba, žive Romi i Srbi. Kada se u ulicu pre tri godine doselila porodica Roma sa Kosova sa troje dece, neromski susedi su počeli da ispoljavaju prve znake netrpeljivosti, zabranjujući, između ostalog, svojoj deci da se igraju sa njima. Romska porodica s Kosova razlikuje se od svojih suseda veoma tamnom kožom, muslimanskim imenima i slabim znanjem srpskog jezika. Ozbiljni incidenti su počeli pre nekoliko meseci, kada su se u jednu od kuća u ulici uselile tri devojke i mladić, navodno studenti poreklom iz Bosne. Pridošlicama su veoma brzo zasmetali Romi u neposrednom susedstvu, a naročito tamnoputi dečaci A.K i K.K. Pridošlice su počele da vređaju romsku decu i njihove roditelje i teraju ih da se sele.

Popodne 3. oktobra na ulici se igrala veća grupa dece. Neko od prolaznika ili dece bacio je petardu na ulicu ispred kuće u kojoj stanuju studenti iz Bosne. Iz kuće su izletele tri devojke i mladić Marko i počeli da jure samo dečake A.K. i K.K. Kad su ih uhvatili, Marko je počeo da ih bije, dok su ih devojke držale. Sedmogodišnji A.K. dobio je dva izuzetno jaka udarca pesnicama u grudi, a jedanaestogodišnji K.K. udarac pesnicom u glavu. Deca su počela da vrište i mole napadače da prestanu. Iz kuće je istrčala susetka Romkinja, koja je sprečila napadače da dalje tuku decu. Policajci iz SUP-a Zvezdara su izašli na uviđaj, ali kada su na osnovu izgleda dece i ličnih karti roditelja zaključili da su žrtve kosovski Romi, odbili su da preduzmu bilo kakve mere prema napadačima, sa obrazloženjem da su deca “sama tražila batine”.

Nakon ovog događaja, porodica dečaka A.K. i K.K. izložena je neprekidnim vređanjima, pretnjama i napadima, naročito uveče i noću. Mladić Marko je majci dečaka pretio nožem i rekao joj da Romi moraju da se sele iz kraja. Jedne noći se ulicom u kolima provezla grupa mlađih muškaraca koji su pretili Romima da će im dovesti “skinhedse”. Majku dečaka A.K. i K.K. jedan od muškaraca je vređao rečima: “Jebem ti to detence”, jer je u rukama držala jednogodišnju bebu. Dečaci A.K. i K.K. odbijaju da idu u školu jer se plaše novih napada. Policija SUP-a Zvezdara, kojoj su svi napadi na Rome u Đakovičkoj ulici prijavljeni, takođe traži od Roma da se sele jer nemaju prijavljeno prebivalište.

FHP upozorava Ministarstvo unutrašnjih poslova da je dužno da slučajeve nasilja, u kojima su žrtve deca, rešava brzo i efikasno uz punu zaštitu interesa dece. Vlada Republike Srbije i ministarstva nadležna za brigu o deci moraju da posvete posebnu pažnju zaštiti dece koja pripadaju diskriminisanim manjinskim grupama.

Share