Odeljenje za kontrolu zakonitosti u radu SUP-a Beograd dužno je da utvrdi odgovornost policajca Krsmanovića

Fond za humanitarno pravo uputio je zahtev načelniku Odeljenja za kontrolu zakonitosti u radu SUP-a Beograd Miroslavu Miloševiću da u što kraćem roku istraži incident u kojem je policajac Dragoslav Krsmanović maltretirao Rehada Ilijazija (1984) samo zato što je po nacionalnosti Goranac.

Na Kalenića pijaci 23. avgusta oko 14 časova policajac SUP-a Vračar Dragoslav Krsmanović ošamario je i udario nekoliko puta prodavca Rehada Ilijazija kada je saznao kako se zove. Pri tom ga je psovao i nazivao “Šiptarom” i pretio mu još gorim maltretiranjem. Policajac je pustio Rehada tek na insistiranje jedne žene koja radi na pijaci.

Sledećeg dana Rehad i njegov brat Orhan zatražili su od načelnika SUP-a Vračar da pokrene postupak protiv nasilnog policajca. Načelnik, međutim, ništa nije preduzeo, a policajac Krsmanović je nastavio da preti Rehadu na pijaci, govoreći mu da nije “mudro” što je o incidentu obavestio medije.

FHP zato očekuje od Odeljena za kontrolu zakonitosti u radu gradske policije da uzme u zaštitu Rehada Ilijazija i utvrdi sve činjenice u vezi sa ponašanjem policajca Dragoslava Krsmanovića.

Share