Beogradska policija tukla Rome dok im je buldožerima rušila kuce

Romsko naselje “Antena” u Surcinu pored Beograda sruseno je 7. juna uz brutalnu intervenciju policije. U naselju je zivelo 77 dece i 32 odraslih, njihovih roditelja i rodjaka. Polovina njih su raseljeni Romi sa Kosova. Prilikom rusenja kuca policajci su maltretirali i vredjali Rome, dvanaestogodisnjeg decaka su udarali pesnicama i sutirali u predelu bubrega a jednog Roma su batinali i vredjali nekoliko sati u policijskoj stanici.

Dan ranije, skupstina opstine Novi Beograd, u kojoj vecinu ima vladajuca SPS, izdala je resenje o rusenju bespravno podignutih kuca na opstinskom zemljistu i nalog Romima da se isele. Nadlezna tela opstine Novi Beograd usmeno su odbili molbu Roma da im se da vise vremena za iseljenje. Romi sa Kosova su uvereni da im vlast nudi da predju u kamp za raseljena lica u Valjevu da bi ih odatle, protiv njihove volje, vratili na Kosovo.

Policajci koji su porusili kuce stigli su u naselje u dve grupe. Bilo ih je u uniformama i u civilu. Vredjali su Rome, obracajuci im se pogrdno zbog njihove etnicke pripadnosti, a neki su ih samarali, sutirali nogama i udarali pesnicama. Prilikom rusenja kuca unistena je i imovina Roma, namestaj i elektricni aparati. Buldozerima je osteceno i nekoliko automobila.

Povodom brutalne intervencije policije Fond za humanitarno pravo podnece krivicu prijavu protiv pripadnika MUP-a Srbije koji su tukli Rome, medju kojim decu i zene.

Share