Privođenje advokata FHP u Nišu

Advokati Fonda za humanitarno pravo iz kosovskih kancelarija, Teki Bokshi i Mustafa Radoniqi, po drugi put su privedeni u policiju, od kako je počelo suđenje Đakovačkoj grupi u Nišu. Policija je došla po njih u hotel “Ambasador”, 8. maja u 00,30 časova, navodno radi provere identiteta. U istom hotelu je te noći bio advokat Dragan Zonić, saradnik FHP i član tima branilaca Đakovačke grupe, koga policija nije uznemiravala.

Tri uniformisana policajca su Bokshija i Radoniqija “Maricom” odvezla u stanicu policije, tamo su ih zadržali pola sata. Nakon ispitivanja o razlozima njihovog boravka u Nišu i provere ličnih dokumenta, policajci su ih vratili u hotel.

Advokati Bokshi i Radoniqi su u timu branilaca grupe od 145 Albanaca iz Đakovice kojima je, nakon godinu dana provedenih u pritvoru, 18. aprila počelo suđenje pred Okružnim sudom u Nišu. Oni su jedini albanski advokati koji brane okrivljene Albance pred sudovima u Srbiji. Prilikom prelaska sa Kosova u Srbiju, na policijskim punktovima su više puta maltretirani i privođeni u policiju na informativni razgovor. Advokat FHP Teki Bokshi je u decembru 1999. godine bio kidnapovan radi otkupa. Iako je FHP beogradskoj policiji prijavio otmicu i dostavio podatke koji ukazuju na otmičare, policija do danas nije saopštila rezultate svoje istrage.

Advokati FHP su zatražili zaštitu sudskog Veća kojim predsedava sudija Goran Petronijević, iznoseći da ih ovakvim postupanjem policija ozbiljno ometa u profesionalnom obavljanju posla i odbrani okrivljenih.

Fond za humanitarno pravo traži od Ministarstva pravosuđa u Srbiji da obezbedi normalne uslove za rad branilaca okrivljenih pred Okružnim sudom u Nišu, i spreči policiju da ometa advokate u njihovom profesionalnom radu.

Share