Osuđen predsednik opštine Preševo

Riza Halimi, predsednik opštine Preševo, osuđen je 29. marta na kaznu zatvora od tri meseca, uslovno na godinu dana zbog navodnog ometanja ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti i održavanja javnog reda i mira.

Sudija Opštinskog suda u Preševu, Goran Despotović, posle dvogodišnjeg suđenja proglasio je Halimija krivim zbog toga što je 5.marta 1998. godine na protestu građana Preševa povodom masovnog ubistva u Drenici na Kosovu navodno učestvovao u neprijavljenim demonstracijama i ometao u vršenju dužnosti Dragana Mitića, zamenika komandira stanice policije, koji je rukovodio akcijom rasturanja protesta i hapšenja učesnika.

U dokaznom postupku protiv Rize Halimija nijedan od svedoka, policajaca u kordonu koji su imali zadatak da privode učesnike demonstracija, nisu potvrdili da su videli da je predsednik “uhvatio zamenika komandira policije” za lakat, čime je navodno učinio krivično delo ometanja službenog lica u vršenju službe. Oštećeni Dragan Mitić je na sudu izjavio da je sa predsednikom opštine, koji je na mesto događaja došao u toku rasturanja policijske intervencije, vodio razgovor, i kada je on krenuo da nadgleda sprovođenje naredbe o rasturanju skupa perdsednik opštine ga je “uhvatio za lakat”, pozivajući ga da nastave razgovor. Nakon toga, zamenik komandira Mitić je naredio da Halimi bude priveden u stanicu milicije. U svom iskazu pred sudom Dragan Mitić je opisao predsednikovo ponašanje rečima ” vodili smo razgovor”, “obratio mi se” i “objasnio mi je”.

Javni tužilac nije dao završnu reč, nije prisustvovao davanju završnih reči odbrane i okrivljenog i izricanju presude. Sudija Goran Despotović je u usmenom obrazloženju presude rekao da je u ovom slučaju pravna ocena događaja različita od faktičkog stanja. Iako je nedvosmisleno priznao da se sudska odluka ne zasniva na činjeničnom stanju, sudija je nastojao da je opravda pozivajući se na činjenicu da je krivično delo za koje je osuđen Riza Halimi vrlo široko definisano u Zakonu o javnom redu i miru i da se praktično bilo koja radnja ili razgovor, pa čak i približavanje policajcu na dužnosti može tretirati kao krivično delo.

Prema mišljenju FHP kažnjavanje predsednika opštine Preševo najviše ukazuje na de facto stanje u državi: policija je nedodirljiva i iznad zakona.

Share