Šesnaest kosovskih Albanaca osuđeno na po tri godine zatvora

Presudom sudije Okružnog suda u Nišu Dragoljuba Zdravkovića šesnaest kosovskih Albanaca osuđeno je 27. marta na po tri godine zatvora. Oni su osuđeni za navodno udruživanje radi neprijateljske delatnosti u vezi sa terorizmom.

Elshani Haki, Elshani Zejnulah, Elshani Astrit, Leku Agim, Kicina Bajram, Krasniqi Nexhat, Krasniqi Rizah, Krasniqi Bekim, Taqi Qamil, Sopa Valdet, Morina Ruzdi, Franca Nazmi, Taqi Sabit, Valdet Rama, Nishori Ramadan i Franca Fazli, svi iz opštine Glogovac, u pritvoru su od 28. septembra 1998. godine, a optuženi su da su od marta do septembra 1998. godine kao članovi OVK napadali pripadnike MUP-a Srbije na području opštine Glogovac.

Na samom suđenju, a ni u istrazi, ni jedan od optuženih nije priznao ni jedno delo koje im je stavljeno na teret, a tužilac nije obezbedio ni jednog svedoka niti bilo koji drugi dokaz koji bi potrvrdili navode iz optužnice. Nije naveden ni jedan objekat MUP-a na koji je izvršen napad niti pripadnik MUP-a koji je napadnut od strane optuženih. Jedini dokaz koji je optužba ponudila je nalaz sudskog veštaka, pripadnika MUP-a koji je navodno kod optuženih pronašao tragove barutnih čestica uzimanjem “parafinske rukavice”. Ovaj veštak MUP-a je jedini koji se pojavljuje u sudskim postupcima protiv kosovskih Albanaca i često je njegovo veštačenje jedini dokaz. “Parafinska rukavica” je nepouzdan i prevaziđen metod koji predstavlja dopunski dokaz i samo na osnovu njega se ne može doneti presuda.

Svim optuženima izrečena je ista kazna zatvora, jer sud nije izvršio individualizaciju izrečenih kazni, na šta je po zakonu bio obavezan.

Share