Pušteno na slobodu trinaest Albanaca

Presudom sudije Okružnog suda u Požarevcu i nekadašnjeg Predsednika Okružnog suda u Prizrenu Nikole Vazure danas je, posle sedamnaest meseci provedenih u zatvoru oslobođeno trinaest kosovskih Albanaca, koji su bili optuženi za krivično delo udruživanja radi neprijateljske delatnosti i terorizma.

Sud je oslobodio optužbe Buzalja Hamida (Buzhola Hamid) i Ljoši Emria(Loshi Emri) jer tokom postupka nije utvrđeno da su izvršili krivično delo koje im je stavljeno na teret. Okrivljeni Ziba Sahit (Zyba Sahit), Sopa Mohamet, Ziba Sulejman (Zyba Sulejman), Ziba Urim (Zyba Urim), Sopa Rifat, Elšani Halit (Elshani Halit), Elšani Nezir (Elshani Nezir), Elšani Hajrulah (Elshani Hajrulah), Sopaj Bajram, Bajraktari Jemin i Zakoli Agron osuđeni su na jednu godinu i pet meseci zatvora zbog izvršenja krivičnog dela udruživanja radi neprijateljske delatnosti. S obzirom da su tačno toliko već proveli u zatvoru i oni su danas oslobođeni.

Oslobođene kosovske Albance, koji su od strane pripadnika MUP-a Srbije uhapšeni krajem septembra 1998. godine, danas bi trebalo iz zatvora da preuzme Međunarodni komitet Crvenog krsta i preveze ih do njihovih domova na Kosovu.

Share