Saopštenje povodom izjave Aleksandra Šapića o festivalu Mirëdita, dobar dan

Saopštenje povodom izjave Aleksandra Šapića o festivalu Mirëdita, dobar dan

Mirdita saopštenje slikaNajoštrije osuđujemo izjavu vršioca dužnosti gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, koji je rekao da „Grad Beograd neće davati niti jednu vrstu saglasnosti za održavanje festivala Mirëdita, dobar dan.“

Ovom i ovakvom izjavom, lažni gradonačelnik glavnog grada je:

– gostima poručio da nisu dobrodošli, odnosno da sa stanovništvom Republike Kosovo ne želi i neće da ima dobrosusedske odnose;

– organizatorima poručio da ne poštuje njihove mirovne napore koji godinama unazad vode unapređenju mira u regionu;

– svojima da im je otvorena slobodna sezona lova na sve one koji misle drugačije od vladajućeg režima.

Aleksandar Šapić je kao funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke i ranije imao ksenofobične i rasističke izjave koje su se odnosile na stanovništvo Kosova albanske nacionalnosti. Njegov je politički stav izraz politike rata koja je rezultirala sistematskim ratnim zločinima. Taj stav je i nastavak politike rata drugim sredstvima. Nije festival taj koji je doveo do nezavisnosti Kosova, nego zločini počinjeni u naše ime.

Jedini politički ispravan stav, koji bi značio politiku odgovornosti jednog gradonačelnika bio da bi taj da grad Beograd i njegovi javni prostori budu mesto dobrodošlice za sve ljude, pa i one sa Kosova. To bi bio gest koji bi mogao do dovede jednog dana i do ponovnog uspostavljanja poverenja koje je rat prekinuo. To bi bio gest kojim bi državni funkcioneri Srbije pokazali da žele mir i stabilnost u regionu.

Mi ćemo kao civilno društvo, kao i godinama unazad, biti deo festivala Mirëdita, jer to nije samo obaveza prema hrabrim organizatorima/kama (Inicijativa mladih za ljudska prava, itd.) nego to smatramo i svojom političkom i moralnom obavezom. Tim svojim gestom nastavljamo politiku izgradnje pravednog mira, poverenja, uzajamne podrške, solidarnosti između društva Kosova i Srbije. 

 

U Beogradu, 18.06.2024. 

 

Žene u crnom – Beograd 

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Uz podršku: 

Fond za humanitarno pravo 

Žene za mir, Leskovac 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine 

Ravangrad, Sombor 

Rekonstrukcija ženski fond 

Urban in, Novi Pazar 

Sos telefon za žene i decu žrtve nasilja, Vlasotince 

Udruženje žena Peščanik, Kruševac 

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Novi Pazar 

Centar za kulturnu dekontaminaciju 

Autonomni ženski centar 

Nena – grupa za mir i prava žena, Leskovac 

Share