Obeleženo 19 godina od zločina u Sjeverinu

PRIBOJ, 22.10.2011. – U subotu, 22. oktobra obeležena je 19. godišnjica od ratnog zločina u Sjeverinu, u kojem je ubijeno 16 bošnjačkih civila, građana Republike Srbije. Porodice i prijatelji žrtava položili su cveće i odali počast svojim najmilijima u mestu Mioče (BiH), odakle su ih pripadnici paravojne formacije „Osvetnici“ i izveli iz autobusa. Obeležavanju su prisustvovali i predstavnici političkih stranaka, predstavnici bošnjačkih kulturnih i verskih institucija iz Sandžaka i nekoliko predstavnika NVO (među kojima i predstavnici Fonda za humanitarno pravo).

U Domu kulture u Priboju održana je tribina „Ne zaboravimo Sjeverin“ na kojoj je rečeno da su presude, koje je Okružni sud u Beogradu izrekao pripadnicima „Osvetnika“, pohvalne, ali da bi trebalo procesuirati i one koji su takav zločin naredili i one koji su bili kreatori takve zločinačke politike. Sa skupa su podsetili i da tela sjeverinskih žrtava do danas nisu pronađena. Predstavnici udruženja porodica žrtava istakli su da još nema spomenika koji bi obeležio ovaj zločin.

Sedamnaest ljudi iz Sjeverina (15 muškaraca i 1 žena) su 22.10.1992. godine pripadnici srpske paravojne formacije „Osvetnici“ izveli iz autobusa u mestu Mioče (BiH). Odveli su ih u Višegrad, u hotel „Vilina vlas“, gde su ih posle zlostavljanja, ubili kraj Drine. U julu 2005. godine, Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića, Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu), Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na 15 godina zatvora. Lukića je Haški tribunal zbog zločina u Višegradu i istočnoj Bosni prvostepeno osudio na doživotni zatvor.

Share