Američki studenti u poseti FHP: “Žrtva ne sme da bude statistika.”

Amerikanci naslovnaBEOGRAD, 27.09.2011. – SIT Study Abroad, program u okviru američkog World Learning centra, organizovao je 27. septembra posetu studenata američkih univerziteta beogradskom Fondu za humanitarno pravo. Kurs Serbia, Bosnia, and Kosovo: Peace and Conflict Studies in the Balkans upoznaje studente sa uzrocima konflikata na Balkanu. Kroz susrete sa aktivistima za mir i ljudska prava, studenti uče o pomirenju i borbi za građansko društvo. Živeći za vreme posete u porodicama običnih građana, iz prve ruke upoznaju posledice koje su konflikti ostavili na region.

Studenti su u Fondu za humanitarno pravo imali priliku da čuju tri predavanja. O jugoslovenskoj krizi im je govorio Vladimir Petrović. Aleksandar Obradović im je predstavio istorijat i rad Fonda, kao i projekte koje Fond planira u budućnosti. Predrag Ivanović je studente upoznao sa procesom REKOM od zasnivanja Koalicije do trenutne faze javnog zagovaranja.

Studenti su pozitivno reagovali na projekte koji se zasnivaju na glasu žrtava, pre svega na Kosovsku knjigu pamćenja i REKOM. „Najbolja reparacija je narativ“, opomenuli su oni. Žrtva ne sme da bude statistika, nego ono što svaki ljudski život jeste – zanimljiva i bitna priča koja ima početak i kraj. Samo prevođenje iz brojeva na spisku u pripovedanje pruža žrtvama moralnu satisfakciju.

Najveći problem koji su studenti u toku svog bavljenja Balkanom primetili jeste nedostatak kulture pamćenja. Bilo im je čudno što svaki izvršeni ratni zločin nije istražen sa dužnom pažnjom koju tako strašno kršenje ljudskih prava iziskuje. Bez temeljne istrage, naglasili su, sve će ostati kao i do sada – u oblasti nacionalističke retorike.

 

Share