Nastavak suđenja za naknadu štete zatvoreniku iz Dubrave/Dubravёs

U petak, 1. Aprila 2011. godine pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu  u 11 sati, nastavlja se suđenje za naknadu nematerijalne štete po tužbi Mustafe Kolgeci protiv Republike Srbije, na kojem će svedočiti tužilac.

Mustafa Kolgeci   je uhapšen u  septembru 1998. godine ispred svoje kuće u  selu Vranic/Vraniq i odveden u prizrenski zatvor. Nakon sedam meseci, prebačen je u zatvor u Dubravi/ Dubravёs  koji su NATO snage bombardovale u maju 1999. godine.  Tom prilikom stradalo je 40 zatvorenika, a nakon bombardovanja  usledilo je  maltretiranje i ubijanje zatvorenika od  strane policije i maskiranih vojnika.

Preživeli zatvorenici su prebačeni u Lipljan/Lipjan a potom u zatvor u Nišu gde nije bilo fizičkog maltretiranja  ali jeste bilo omalovažavanja. Iz nišog zatvora 7. decembra 1999. godine odveden je u požarevački zatvor mu je  bilo zakazano suđenje pred Okružnim sudom u Požarevcu za dan 15.decembar 1999. godine. Na pretresu zakazanom za  11. januar 2000 godine Javni tužilac je u odnosu na njega odustao od optužbe tada je  i pušten iz zatvora. Za 29 zatvorenika, koji su toga dana pušteni na slobodu a od kojih je 27  bilo iz Suve Reke/ Suhareka  a dva iz Đakovice/Gjakova , bio je  obezbeđen prevoz  vozilima međunarodnog Crvenog Krsta.

U januaru 2000. godine, nakon što je proveo šesnaest meseci u pritvoru u prizrenskom, dubravskom, ljipljanskom, niškom i požarevačkom zatvoru došao je  u svoje selo, gde je pre nego što je uhapšen vršio funkciju predsednika Opštinskog suda u Suvoj Reci/Suhareka.

Share