Studenti prava iz Prištine na suđenju za zločin u selu Ćuška

studenti_28_03_2011Beograd, 28.mart- Studenti prava Univerziteta u Prištini borave u studijskoj poseti Beogradu, u organizaciji Fonda za humanitarno pravo, tokom koje  prisustvuju suđenju pred  Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, za zločine počinjene 1999. godine u selu Ćuška kod Peći.

Grupa studenata  posetila je  Fond za humanitarno pravo , gde su se upoznali sa projektom stvaranja poimeničnog popisa svih žrtava stradalim  na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine. Osim spiska imena  projekat „Kosovska knjiga pamćenja“ obuhvata i zapise utvrđenih okolnost koje su prethodile stradanju žrtava. Tokom aprila, biće objavljen prvi tom ove knjige koji će obuhvatiti popis žrtava stradalih tokom 1998. godine.

Gosti iz Prištine su istakli da im je prisustvovanje seđenju za zločine na Kosovu pred sudom u Srbiji daje mogućnost da se lično upoznaju sa u tokom sudskog postupka, te da na taj način steknu uvid u objektivnost rada sudskih organa.

U planu je da jedanaestoro studenata iz Prištine tokom boravka u Beogradu posete i Inicijativu mladih za ljudska prava i upoznaju se sa radom te organizacije.

Share