Sećanje na žrtve u Lovasu

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, voditeljica Documente, Vesna Teršelič, koordinatorka Centra za mir i ljudska prava iz Osijeka, Katarina Kruhonja, kao i aktivistkinje Žena u crnom prisustvovale su u nedelju 18.10.2009. komemoraciji žrtvama ratnih zločina koje su pre 18 godina počinile srpske snage u selu Lovas u Hrvatskoj. Komemoraciji je prisustvovao i biskup Kevin Dowling iz Južnoafričke republike koji je prethodnih dana učestvovao na konsultacijama sa verskim zajednicama u Zagrebu i Osijeku o osnivanju REKOM-a.

Lovas-dan_secanja_na_zrtve-16-10

Tokom napada tadašnje JNA i srpskih paravojnih snaga na Lovas, 10. oktobra 1991. godine, ubijena su 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra 1991. ubijene su još 23 osobe u improvizovanim zatvorima. Civili su 18. oktobra 1991. godine naterani u minsko polje i tada su poginule 22 osobe, a u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila.

Za zločin u Lovasu je pred Većem za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu optuženo 14 osoba, od kojih su četvorica bili pripadnici lokalne vlasti u Lovasu, četvorica tadašnje JNA, a šestorica pripadnici paravojne formacije “Dušan Silni”.

FHP izdvaja to suđenje kao primer transparentne posvećenosti predsednice sudskog veća činjenicama i zakonu.

“Suđenje, pod vođstvom sudije Olivere Anđelković, odvija se profesionalno i u duhu zakona i činjenica. Porodice žrtava prate suđenje i u prilici su da neposredno ocene rad suda i zadovoljenje pravde”, kaže Nataša Kandić.

spomenik

Share