Amnesty International: Braniteljke i branioci ljudskih prava u Srbiji u opasnosti

Zaštitnici ljudskih prava u Srbiji su često na meti napada, a vlasti ne čine dovoljno da ih zaštite, objavila je u svom izveštaju nevladina organizacija Amnesty International.

“Fizički napadi i pretnje aktivistima za zaštitu ljudskih prava su retko i nepotpuno istražena”, ocenio je stručnjak za Balkan Šon Džons, saopštio je Amnesty.

Nedostatak političke volje u delu državnih organa da ispune svoje obaveze i zaštite aktiviste, njihovo pravo na izražavanje, kreira klimu koja guši civilno društvo, dodaje se u izveštaju.

Kao primere za svoje tvrdnje, Amnesty navodi imena Nataše Kandić, Sonje Biserko, Biljane Kovačević Vučo i nevladinu organizaciju Žene u crnom, koje se u medijima označavaju kao nesrbi koji podržavaju nezavisnost Kosova i zalažu se da odgovorni za ratne zločine tokom radova devedesetih odgovaraju pred sudom.

Deo izveštaja fokusira se i na one koji brane prava lezbejskih i gej udruženja.

“Vlasti Srbije su obavezne da zaštite pravo svih ljudi na mirno okupljanje i slobodu izražavanja. Oni moraju osuditi javno sve napade i pretnje aktivistima koji se zalažu za poštovanje ljudskih prava, kao i da obezbede zaštitu i podršku tokom predstojeće Povorke ponosa u Beogradu”, navodi se u izveštaju.

Amnesty international pozvao je Vladu Srbije da primeni zakone koji su u skladu sa deklaracijom Ujedinjenih nacija o zaštitnicima, a ambasade država članica Evropske unije da obezbede zaštitu i podršku aktivistima organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Na sledećem linku možete preuzeti kompletan izveštaj organizacije Amnesty International.

Share