Ključni svedok na suđenju Iliji Jurišiću dao iskaz

Pred Većem za ratne zločine u Beogradu danas je na suđenju Iliji Jurišiću svedočio Meho Bajrić, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla, koji je izjavio da optuženi Jurišić nije bio ovlašćeni starešina sa ovlašćenjima izdavanja naredbi svim naoružanim formacijama na teritoriji Tuzle.

Po rečima Bajrića, optuženi nije izdao niti je mogao izdati naredbu za otvaranje vatre iz svog raspoloživog oružja po središnjem delu kolone JNA, koja se povlačila iz Tuzle i prolazila kroz Skojevsku ulicu i raskrsnicu Brčanska malta, već je nakon što je dobio obaveštenja da vojska iz kolone puca po objektima, civilima i policiji preneo naređenje Mehe Bajrića koje glasi „na vatru odgovorite vatrom“. Svedok je takođe potvrdio da je optuženi Jurištić bio član Operativnog štaba, koji je formiran kao savetodavno, informativno i koordinacijsko telo.

Svedočenje je obavljeno putem video-linka iz prostorija Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Iliji Jurišiću je stavljeno na teret da je 15. maja 1992. godine u svojstvu ovlašećnog starešine komandne operativne grupe, formirane pri Centru javne bezbjednosti, suprotno ranije postignutom sporazumu imeđu BiH i SRJ o mirnom povlačenju JNA sa teritorije BiH, i suprotno sporazumu između predstavnika civilne i vojne vlasti Tuzle, neposredno izdao naredbu za napad na kolonu JNA i tako upotrebio nedozvoljen način borbe zabranjen po međunarodnom pravu. Tom prilikom je najmanje 49 pripadnika JNA izgubilo život .

Odbrana opuženog Jurišića predložila je, s obzirom na sadržinu iskaza danas saslušanog svedoka, ukidanje pritvora i ponudila garancije da optuženi puštanjem na slobodu neće ometati krivični postupak i koje isključuju opasnost od bekstva. Sudsko veće je odbilo predlog odbrane da se optuženom Jurišiću ukine pritvor jer smatra da još uvek postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen.

Share