Nevladine organizacije traže obnovu postupka u slučaju RTS

Nevladine organizacije iz Srbije pružaju punu podršku zahtevu koji su gospođa Žanka Stojanović i Udruženje porodica žrtava poginulih u NATO bombardovanju zgrade Radio-Televizije Srbije 1999. godine uputili Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, kojim se traži obnova i proširenje postupka u slučaju navodnog žrtvovanja 16 radnika RTS-a, koje su po uverenju porodica izvršili državni i vojni vrh Republike Srbije.

Zahtev je upućen na osnovu novih dokaza koje su Tužilaštvu za organizovani kriminal priložili Žanka Stojanović i Udruženje porodica žrtava, zatim dokaza koje je Okružni sud u Beogradu propustio da uzme u razmatranje tokom suđenja bivšem direktoru RTS-a, Dragoljubu Milanoviću, a koji su objavljeni u knjizi „Tišina u Aberdarevoj“, i po osnovu dokaza koje, kako su ubeđene porodice, poseduje Ministarstvo odbrane Srbije.

Nevladine organizacije traže od Ministarstva odbrane da na uvid porodicama i javnosti da sva dokumenta u vezi sa slučajem bombardovanja zgrade RTS-a, utoliko pre što je i Ministar odbrane Srbije, Dragan Šutanovac, obećao da će se ti materijali predočiti javnosti. Umesto toga, do sada su javnosti prezentirani samo oni materijali i dokazi koje su Žanka Stojanović i Udruženje porodica žrtava priložili ministru i Ministarstvu odbrane.

Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom i YUKOM smatraju da Udruženje porodica žrtava sa pravom insistira da im se da na neposredni uvid omot (košuljica) i svi spisi u predmetu Pravne uprave Ministarstva odbrane br. 466/2001, Sekretarijata ministarstva, i Civilnog sektora za odbranu, a u kontekstu razgovora sa ministrom Šutanovcem i obećanja koje je on porodicama žrtava poginulih u NATO bombardovanju RTS-a dao 5. oktobra 2007.

Share