Šest godina zatvora maloletnom M.S. zbog ubistva i pokušaja ubistva

Vrhovni sud Kosova, u mešovitom veću kojim je predsedavao međunarodni sudija Gay Van Craen, objavio je 3.3.2010. godine presudu kojom je M.S, koji je u vreme izvršenja krivičnog dela bio maloletan, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina za krivična dela teško ubistvo iz člana 30. stav 2. tačke 1), 2), 3) i 5) KZK u vezi sa članom 24. KZJ i pokušaj teškog ubistva iz člana 30. stav 2. tačke 1), 2), 3) i 5) KZK u vezi sa članom 19. KZJ. 

Fond za humanitarno pravo smatra da je Vrhovni sud Kosova pravilno ocenio dokaze  i utvrdio krivicu maloletnog M.S. za ubistvo Nezira Gashi i ranjavanje njegovog sina Ardiana Gashi. Ipak, kazna koju je Vrhovni sud Kosova izrekao nije adekvatna težini krivičnog dela i ne dovodi do zadovoljenja porodica žrtava, naročito jer se ostali napadači nalaze u bekstvu. 

Optužnim predlogom od 18.11.2008. godine maloletnom M.S. stavljeno je na teret da je 15.06.1999. godine u Prištini/Prishitnë, u naselju Sunčani breg/Bregu i Diellit, pomogao Jordanu Bilbiji, Ivanu Radoviću i Darku Cvetkoviću u napadu na grupu Albanaca. Tom prilikom ubijeni su Arjanit Berisha, Uran Ajeti, Venet Bajramaj i Nezir Gashi dok je Ardian Gashi ranjen. Prvostepeno suđenje pred Okružnim sudom u Prištini/Prishtinë, koje je bilo zatvoreno za javnost, trajalo je od  3.12.2008. do 10.02.2009. godine. U toku osam dana suđenja saslušano je osam svedoka. Kao dokazi su prihvaćene i izjave svedoka iz ranijih faza postupka, koji nisu neposredno saslušani na glavnom pretresu. M.S. je negirao učestvovanje u napadu, ali svoj alibi nije bio u mogućnosti da potkrepi dokazima. Prvostepeni sud doneo je 10.02.2009. godine osuđujuću presudu kojom je M.S. osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina zbog zbog ubistva Arijanita Berisa, Urana Ajeti, Veneta Bajramaj i Nezira Gashi, kao i za pokušaj ubistva Ardijana Gashi i Zeqira Gashi.

Vrhovni sud Kosova je delimično preiznačio presudu Okružnog suda u Prištini/Prishtinë. Ovaj sud je utvrdio da je maloletni M.S. 15.06.1999. godine u Prištini/Prishitnë učestvovao u napadu na grupu lica albanske nacionalnosti, ali da je krivično odgovoran samo za ubistva Nezira Gashi i pokušanja ubistva Ardiana Gashi, zbog čega je kažnjen kaznom zavora u trajanju od šest godina. Dokazano je da je on kritičnog dana, učestvujući u tuči, nožem naneo povrde Ardianu Gashi i Neziru Gashi, koji im je podlegao nakon nekoliko dana. Maloletini M.S. je osobođen optužbi za ostala ubistva jer su učinjena vatrenim oružjem.
Share