Kandić, Teršelič i Tokača dobitnici Schwarzkopf evropske nagrade

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP), Nataša Kandić, proglašena je ovogodišnjom dobitnicom Schwarzkopf evropske nagrade (Schwarzkopf Europe Prize), zajedno sa Vesnom Teršelič, direktorkom organizacije Documenta iz Zagreba, i Mirsadom Tokačom, direktorom Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva.

Nagradu im je dodelila Fondacija Heinz-Schwarzkopf Mlada Evropa, koja je ovu nagradu uspostavila 2003. kako bi svake godine odavala priznanje institucijama i pojedincima iz javnog života koji na poseban način doprinose evropskom sporazumu, evropskim integracijama, i miroljubivoj i odgovornoj ulozi Evrope u svetu.

Dobitnike svake godine predlaže 200.000 mladih iz Evrope, koji na taj način odaju priznanje onima za koje smatraju da danas rade na tome da Evropu sutrašnjice oblikuju prema idejama i željama mladih.

U obrazloženju iz Fondacije Heinz-Schwarzkopf kaže se da su Nataša Kandić, Vesna Teršelič, i Mirsad Tokača nagrađeni “zbog svog neumornog rada za mir i razumevanje u jugoistočnoj Evropi”.

“Oni na poseban način doprinose stabilnoj budućnosti regiona. Njihov rad budi našu nadu da se suštinski proces suočavanja sa sećanjima iz ratova na Balkanu 1990-ih može obaviti. Mi odajemo priznanje za tri osobe koje su posvećene tome da hrabro kažu istinu o ogromnoj tuzi i nepravdi”, obrazložio je predsednik žirija Tobias Bütow.

Nagrada će dobitnicima biti uručena u decembru 2009, na ceremoniji u Berlinu.

Dosadašnji dobitnici Schwarzkopf evropske nagrade bili su Carla del Ponte (bivša glavna tužiteljka Tribunala u Hagu), Navid Kermani (pisac i islamski akademik), Dieter Kosslick (direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu) i Aliaksandr Lahvinets (politički aktivist iz Belorusije).

Share