U Đakovici/Gjakovë i Velikoj Kruši/Krushe e Madhe održane prezentacije popisa ubijenih, nestalih i stradalih

Ukupno više od 140 učesnika prisustvovalo je prezentacijama dosadašnjih rezultata popisa ubijenih, stradalih i nestalih osoba na područjima opština Đakovica/Gjakovë i Orahovac/Rrahovec na Kosovu, koje su organizovane u hotelu Pastrik u Đakovici/Gjakovë 4.07.2009. a za opštinu Orahovac/Rrahovec u Domu kulture u Velikoj Kruši/Krushe e Madhe, 5.07.2009. Obe prezentacije održane su u organizaciji FHP Kosovo.

Tom prilikom su na prezentaciji u Đakovici/Gjakovë prikupljene 42 fotografije žrtvi i 17 dokumenata o njihovoj identifikaciji.

“Porodicama koje su nekog izgubile i koje još uvek traže svoje nestale niko ne može nadomestiti tu bol, ali je važno zbog svih onih kojih više nema, kao i zbog nas samih, sačuvati istinu o tome šta se dogodilo, tačan zapis o njihovom stradanju”, rekla je na prezentaciji u Đakovici/Gjakovë Nataša Kandić, izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo.

Gjakove_047

Prezentacija u Đakovici/Gjakovë

“Ovaj projekat je jako važan, naročito zbog toga što se odnosi na celo Kosovo, što do sada nije rađeno. Ovo je možda poslednja prilika koja se pruža porodicama žrtava da daju detaljne lične podatke o njihovim najbližim, koji nisu više među nama, i tako doprinesu da se sačuva kolektivno sećanje na njih”, rekao je na prezentaciji u Đakovici/Gjakovë advokat Teki Bokshi, koji je kao saradnik FHP-a dugo radio na rasvetljavanju sudbine nestalih, i pružanju pravne pomoći za zatvorenike iz Đakovice/Gjakovë.

Gjakove_109

Prikupljanje podataka o žrtvama

Na prezentaciji u Velikoj Kruši/Krushe e Madhe prikupljeno je 57 fotografija žrtvi i dva identifikaciona dokumenta. Predsednik opštine Velika Kruša/Krushe e Madhe, Kadri Dollovi, zahvalio se tom prilikom FHP-u na radu na rasvetljavanju zločina počinjenih na Kosovu.

“Mi iz Fonda za humanitarno pravo nismo mogli da sprečimo ono što se dogodilo, ali učinili smo i činimo sve da to što se dogodilo dokumentujemo i sačuvamo u našoj Bazi podataka. Fotografije i dokumenti o zločinima će izbledeti i zbog toga je važno da sve te fotografije unesemo u Bazu podataka i trajno iih sačuvamo, kako bi jednog dana i ovde u Velikoj Kruši/Krushe e Madhe deca mogla da čitaju o tome šta se desilo u Celinama/Celine, Pustom selu/Pastasel, Velikoj Kruši/Krushe e Madhe, Maloj Kruši/Krushe e Vogel…”, rekla je Nataša Kandić na prezentaciji u Velikoj Kruši/Krushe e Madhe.

Velika_Krusa1

Učesnici prezentacije u Velikoj Kruši/Krushe e Madhe

“Mi, gospođo Kandić, znamo da ste pod velikim pritiskom zbog toga sto radite za istinu,” rekao je on obraćajući se izvršnoj direktorki Fonda za humanitarno pravo, i zatražio pomoć za stanovnike Velike Kruše/Krushe e Madhe na rasvetljavanju sudbine nestalih iz tog sela, kao i na pronalaženju počinioca i njihovom dovođenju pred lice pravde.

Na sledećem linku možete preuzeti kompletnu prezentaciju održanu u Đakovici/Gjakovë.

Share