Maksimalna kazna za zločin na Ovčari

BEOGRAD, 23. juni 2009. — Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, kojim je predsedavao sudija Vesko Krstajić, izreklo je osuđujuću presudu optuženom Damiru Sireti, kojom ga je osudilo na kaznu zatvora u trajanju od dvadeset (20) godina za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144 KZ SRJ, u vezi člana 22 KZ SRJ.

Suđenje optuženom Damiru Sireti počelo je 23.12.2008. godine. Od početka glavnog pretresa održano je šest dana suđenja, tokom kojih je saslušano sedam svedoka, među kojima su bila dva svedoka-saradnika, a pročitana je i jedna pismena izjava svedoka.

Sud je na osnovu izvedenih dokaza utvrdio da je optuženi Sireta u vremenu od popodnevnih časova dana 20.11.1991. do ranih jutarnjih časova dana 21.11.1991. godine, na poljoprivrednom dobru Ovčara u Vukovaru, kao pripadnik TO Vukovar, zajedno s pripadnicima iste jedinice ubijao ratne zarobljenike iz vukovarske bolnice.
Ti zarobljenici bili su pripadnici hrvatskih oružanih snaga, milicije, doborovoljačkih jedinica i lica koja prate te oružane snage, iako neposredno ne ulaze u njihov sastav.
Sireta je na potezu Grabovo, na oko jedan kilometar od Ovčare, gde su ratni zarobljenici u više navrata dovoženi traktorom, u formiranom streljačkom vodu iz vatrenog oružja pucao u njih i streljanjem lišio života 200 lica, od kojih su 193 identifikovana.

Share