Četvorica pripadnika Škorpiona osuđena na nasjtrožije kazne za ratni zločin nad albanskim civilima

BEOGRAD, 18. juni 2009. — Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je četvoricu bivših pripadnika rezervnog sastava MUP-a Srbije, jedinice Škorpioni, za ratni zločin nad albanskim civilima, 28. marta 1999. godine u Podujevu na Kosovu. Sudsko veće, kojim je predsedavala sudija Snežana Nikolić-Garotić osudilo je Željka Đukića, Dragana Medića i Dragana Borojevića na po 20 godina, a Miodraga Šolaju na 15 godina zatvora.

Sud je utvrdio da su optuženi pripadnici jedinice Škorpioni, 28.03.1999.godine u Podujevu,  u dvorištu kuće porodice Gashi iz automatskih pušaka ispalili više desetina projektila u grupu od 19 albanskih civila, žena i dece, sa namerom da ih ubiju. Tada je smrtno stradalo 14 civila, od kojih su sedam bili maloletni. Najstarija žrtva imala je 69 godina, a najmlađa dve.

“Ovo suđenje je donelo više pravde za žrtve, i sud je pokazao da se, bar kada su obični počinioci u pitanju, stvarno rukovodi činjenicama. Suđenje je takođe pokazalo da nije problem kazniti one koji su direktni izvršioci zločina, međutim predstoji jedan važan korak u tom procesuiranju zločina a to je da svi priznamo, a sud utvrdi činjenice, da nikakvi neposredni počinioci to nisu činili na svoju ruku, nego im je to bilo direktno dopušteno od strane više komande”, rekla je izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, nakon izricanja presude.

podujevo_presuda

Nataša Kandić sa članovima porodica žrtava, Selatin Bogujevci i Enver Duriqi, ispred zgrade Suda. (Photo by Dejan Kostić)

Petoro dece iz porodica Selatina i Safeta Bogujevci su preživela zločin uz teške povrede – Saranda koja je tada imala 14 godina, Fatos (13), Jehona (11), Lirie (9) i šestogodišnji Genc.

Četvorica pripadnika Škorpiona kojima je izrečena presuda uhapšena su 19. oktobra 2007. godine. Suđenje im je počelo je u septembru 2008. godine, i ukupno je održano 29 dana suđenja, u toku kojeg su svedočila 27 svedoka, dva sudaka veštaka i sedam svedoka oštećenih.

Za zločin u Podujevu već je izrečena jedna presuda. Pripadnik jedinice Škorpioni, Saša Cvjetan, 2005. je pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Share