Peti forum o tranzicionoj pravdi u Budvi

Peti regionalni forum o tranzicionoj pravdi u post-jugoslovenskim zemljama počeće sutra u Bečićima kod Budve, i završiće se u nedelju poslepodne. Forum organizuju Centar za građansko obrazovanje i Akcija za ljudska prava iz Crne Gore u ime Koalicije preko 200 nevladinih organizacija i pojedinaca iz regiona koji na ovom skupu nastavljaju konsultacije o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava (REKOM) na teritoriji bivše SFRJ.

Forum će otvoriti Ranko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore, Pierre Mirel, direktor Evropske komisije za proširenje za zemlje zapadnog Balkana i Ron J.P.M. van Dartel, ambasador Kraljevine Holandije u Crnoj Gori i Srbiji.
Na Forumu će biti prisutno 350 učesnika iz svih država sa teritorije bivše SFRJ, pojedinaca i predstavnika nevladinih organizacija, udruženja žrtava i porodica žrtava, kao i tužioci, sudije, umetnici i predstavnici mladih.
Bivši član Komisije za jednakost i pomirenje iz Maroka, Abdelhay Moudden, i bivši savetnik članova Komisije za prihvatanje, istinu i pomirenje iz Istočnog Timora, Patrick Burgess, predstaviće prvog dana Foruma iskustva drugih zajednica i regiona u pokušaju da se kroz dijalog i objektivno istraživanje činjenica dođe do istine, pomirenja i prevencije budućih konflikata.
Drugog dana rada Foruma organizovaće se javno slušanje žrtava i svedoka ratnih zločina, koji koji će javno govoriti o svojim ličnim tragedijama kako bi ih sačuvali od zaborava, ali i pomogli u utvrđivanju istine o događajima iz prošlosti. Skupu će se tom prilikom, između ostalih, obratiti Anđelko Kvesić, bivši zatočenik KPD Zenica, Husnija Avdagić, zatočenik više logora u BiH, Isa Gashi, koji je preživeo streljanje od strane srpskih snaga na Kosovu, Nenad Mihajlović, čija dva sina su na Kosovu odveli pripadnici OVK i oni nikada nisu pronađeni, Nikola Šašo, čiji su roditelji ubijeni tokom operacije Oluja u Hrvatskoj, Mario Lučić, bivši zatočenik logora Morinj u Crnoj Gori…
U pratećem programu na kraju prvog dana biće prikazan dokumentarni film Rat za mir, autora Koče Pavlovića iz Crne Gore, a posle projekcije će biti organizovan razgovor o filmu u kome će učestvovati autor, novinari Luko Brailo i Šeki Radončić i Vesna Teršelič, direktorica NVO Documenta iz Zagreba i jedna od osnivača inicijative za osnivanje REKOM.
Cilj REKOM-a je stvaranje tačnog, zvaničnog i objektivnog zapisa o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenih na teritoriji bivše SFRJ, uključujući priznavanje žrtava i njihove patnje, kao i sprečavanje ponavljanja zločina. REKOM bi bio regionalno telo koje osnivaju države naslednice bivše SFRJ, koje bi bilo nezavisno od svojih osnivača, i koje bi se fokusiralo na iskustva žrtava.

Share