Inicijativa mladih za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo pozdravljaju hapšenje Radovana Karadžića

Inicijativa mladih za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo pozdravljaju hapšenje jednog od preostala tri begunca od međunarodne pravde, Radovana Karadžića.

Radovan Karadžić je optužen od strane tužilaštva Haškog tribunala za genocid i zločine protiv čovečnosti. Između ostalog, Karadžić se tereti i za planiranje genocida u Srebrenici, najvećeg masovnog zločina u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Hapšenje Karadžića predstavlja veliki korak napred ka ostvarenju pravde za žrtve iz Bosne i Hercegovine, ali i iz celog regiona. Iza Karadžića je ostalo oko 100.000 mrtvih i milioni raseljenih. Na sudu je da omogući da se utvrdi istina i donese bar delimična pravda ovim ljudima.

Srbija je hapšenjem Karadžića počela da ispunjava svoje obaveze iz presude Međunarodnog suda pravde. Podsećamo da je Srbija dužna da uhapsi i isporuči sve odgovorne za zločine genocida po presudi Međunarodnog suda pravde u slučaju Bosna i Hercegovina protiv bivše SRJ. Inicijativa mladih za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo se nadaju da je ovo i početak ozbiljne reforme službi bezbednosti u Srbiji. Od vlasti Srbije očekujemo i da bez oklevanja uhapse preostalu dvojicu begunaca, kao i da detaljno ispitaju gde se Karadžić krio sve vreme i ko mu je u tome pomagao.

 

Share