FHP Kosovo: Suđenje i presuda Florimu Ejupiju za terorističko delo zadovoljili pravdu za žrtve

Međunarodno veće Okružnog suda u Prištini kojim je predsedavala međunarodni sudija Hajnalka Karpati, izreklo je 6. juna 2008. godine Florimu Ejupi presudu kojom ga je osudilo na 40 godina zatvora zbog napada na autobus Niš-Ekspress-a u Livadicama pored Podujeva 16. februara 2001. godine u kojem je ubijeno 11 Srba i 46 povređeno.

Napad na autobus Niš-Ekspress-a je jedan od najtežih posleratnih zločina prema kosovskim Srbima. U skladu sa težinom krivičnog dela, Međunarodno sudsko veće je izreklo najstrožiju kaznu. Imajući u vidu da međunarodna sudska veća u nadležnosti UNMIK-a završavaju svoj mandat, izrečena presuda služiće kao standard u pogledu kažnjavanja počinilaca terorističkih dela prema pripadnicima etničkih manjina.

Presudom je utvrđeno da je tridesetogodišnji Florim Ejupi, iz sela Sekirača/Sekiraqa, opština Podujevo/Podujevë, 16. februara 2001. godine učestvovao u terorističkom napadu na autobus Niš-Ekspress-a u mestu Livadice, koji se u pratnji švedskog KFOR-a, kretao od graničnog prelaza Merdare prema Podujevu. Konvoj se kretao prema Gračanici, gde su srpski putnici planirali da obeleže zadušnice. Napad je izvršen aktiviranjem eksploziva postavljenog pored puta u odvodnom kanalu. U napadu su ubijeni: Nenad Stojanović, Dragan Vukotić, Lazar Milkić, Snežana Zdravković, Danilo Cokić, Sunčica Pejčić, Nebojša Cokić, Mirjana Dragović, Milinko Kragović, Veljo Stakić i Živana Tokić.

Sud je tokom dokaznog postupka održao deset sednica na kojima je saslušano 6 svedoka optužbe dok odbrana nije iskoristila pravo na predlaganje svedoka a optuženi se branio ćutanjem.

FHP – Kosovo, koji je pratio celi tok suđenja Florimu Ejupiju, ocenjuje da je suđenje  optuženom Florimu Ejupi bilo u skladu sa standardima fer suđenja i da je sud izrekao pravičnu presudu kojom je zadovoljena pravda za žrtve.

 

Share