Nevladine organizacije i porodice žrtava obeležile 15 godina od zločina u Štrpcima

Prvi put ove godine, nevladine organizacije iz Srbije i porodice žrtava, godišnjicu zločina u Štrpcima obeležili su minutom ćutanja i polaganjem venca na napuštenoj železničkoj stanici u Štrpcima, odakle su pre 15 godina pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) oteli 19 putnika, 18 Muslimana i jednog Hrvata, državljana SR Jugoslavije iz voza br.671, a potom ih u selu Prelovo likvidirali. Obeležavanje događaja je počelo tačno u 15:48 časova, kada su srpski vojnici zaustavili voz i izveli ”nepodobne” putnike iz voza. U Štrpcima nije bilo predstavnika vlasti, što pokazuje koliko su Srbija i Crna Gora daleko od svoje obaveze da obeležavaju i čuvaju sećanje na žrtve ratnih zločina.

strpci_15godina_1

Sandra Orlović, iz Fonda za humanitarno pravo (FHP), koja je sa porodicama žrtava i aktivistima za ljudska prava bila u Štrpcima, za Radio Slobodnu Evropu je izjavila:

Zločin u Štrpcima je, kao i zločin u Sjeverinu, specifičan po tome što se radilo o državljanima tadašnje SRJ koji su prolazeći preko teritorije Republike Srpske oteti od strane formacije Vojske Republike Srpske. Ono što je zaista specifično i porazno za ovu državu je to odsustvo prave reakcije državnih organa na to što se desilo tim ljudima, tako da imamo situaciju da i danas posle 15 godina tela još uvek nisu pronađena. Ne postoji zvanična inicijativa, čak ni indicije, da se državni organi uopšte interesuju i angažuju po tom pitanju. Ovi ljudi koji su oteti u Štrpcima i stanovnci Severina su za državu, čini mi se, kao žrtve drugog reda. Ovde danas nije bilo države Srbije, ovo je bio jedan privatan skup, i to je jedna velika sramota za ovaj grad i za državu Srbiju. Sama činjenica da procesom, i pored jasnih naznaka i čvstih osnova da su u zločinu učestvovala još neka lica, čija su se imena tokom postupka često pominjala, nisu svi obuhvaćeni nam govori da pravda zapravo nije zadovoljena u apsolutnom smislu. Dakle, pravda je zadovoljena samo u jednom malom delu. Porodice žrtava, koje je ova država takođe zaboravila, danas sigurno ne mogu biti zadovoljne onim što se dešavalo tokom tog postupka.

strpci_15godina_3

U obeležavanju 15 godišnjice otmice u Štrpcima učestvovali su porodice žrtava i predstavnici FHP, Žene u crnom, Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM), Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) koji su zatražili sprovođenje temeljne istrage i suđenje ostalim počiniocima i naredbodavcima, javno priznanje stradanja žrtava kroz podizanje spomenika, saopštavanje pune istine i uloge bivših vlasti o ovom zločinu, te obelodanjivanje lokacije na kojoj se nalaze posmrtni ostaci žrtava.

Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Sead Đečević, Ismet Babačić, Hail Zupčević, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memetović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Jusuf Rastoder, Zvezdan Zuličić, Tomo Buzov.

Share