Petnaest godina od zločina nad Bošnjacima iz Sjeverina

U ponedeljak, 22. oktobra navršava 15 godina od otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz Sjeverina. Većina počinilaca je još uvek na slobodi, a porodice žrtava, bez pomoći i podrške države, još uvek tragaju za kostima svojih najbližih, istinom o njihovoj sudbini i pravdom.

Žrtve ovog zločina su: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Ramahudin Ćatović, Idriz Gibović i Melvida Koldžić.

Oni su 22. oktobra 1992. godine krenuli na posao ili zbog drugih obaveza u Priboj, redovnom autobuskom linijom. U selu Mioče, u blizini Ruda, kod spaljene kafane “Amfora”, na teritoriji Bosne i Hercegovine, kuda vodi put za Priboj, autobus je zaustavila grupa vojnika Vojske Republike Srpske, na čelu sa Milanom Lukićem. Nakon legitimisanja, iz autobusa su izveli 16 Bošnjaka. Potom su ih kamionom prevezli u Višegrad (Bosna i Hercegovina) u hotel ”Vilina Vlas”, gde su ih brutalno zlostavljali, a nakon toga odveli na obalu reke Drine, gde su ih sve streljali. Tela ubijenih do danas nisu pronađena.

U julu 2005. godine Okružni sud u Beogradu je osudio Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i izrekao im višegodišnje kazne zatvora. Vrhovni sud Srbije je aprilu 2006. godine potvrdio ovu presudu. Oliver Krsmanović se i dalje nalazi u bekstvu dok je haški optuženik Milan Lukić u avgustu 2005. godine uhapšen u Argentini i predat Haškom tribunalu.

Dana 26. juna 2007. godine, advokat FHP-a je podneo tužbu za naknadu štete protiv Republike Srbije u ime 25 članova porodica 16 Bošnjaka iz Sjeverina. Porodice žrtava smatraju Srbiju pravno i moralno odgovornom jer je od početka ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, finansirala i snabdevala oružjem Vojsku Republike Srpske, o čemu su izvedeni brojni dokazi na suđenju Slobodanu Miloševiću. Pored toga, državni organi nisu preduzeli ni jednu meru kako bi osigurali bezbednost svojih građana u vreme oružanih sukoba, koji su zbog svoje nacionalne pripadnosti bili ugroženi svakodnevno, kao u slučaju Bošnjaka iz Sjeverina, prilikom odlaska na posao.

FHP i Sandžački odbor za ljudska prava poziva državne organe Srbije da iznesu punu istinu o sudbini Bošnjaka iz Sjeverina, podrže inicijativu za izgradnju spomenika i zvanično obeležavanje dana sećanja.

Za dodatne informacije kontaktirajte koordinatora projekta: Sandru Orlović,

tel: + 381 11 3444 314,

email: humanrights@hlc-rdc.org

 

Share