Ukloniti ratno-huškački raspoložene službenike Vlade iz političkog života Srbije

Nevladine organizacije za ljudska prava, Fond za Humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava pozivaju premijera Vojislava Koštunicu,

da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti Aleksandra Simića, savetnika premijera i državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo Dušana Prorokovića zbog njihovog nepristojnog, bahatog i ratno-huškačkog govora u vezi sa Kosovom i Crnom Gorom. Time što je sebi dao za pravo da u ime Srbije i građana Srbije ocenjuje da se Crna Gora «još nije kvalifikovala za civilizacijski nivo—«,[1] savetnik premijera Aleksandar Simić je nedvosmisleno pokazao da on nema viziju Srbije kao pristojnog društva i dobrog suseda, i utoliko njemu nije mesto na javnoj sceni Srbije. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo, Dušan Prorokić je otvoreno pokazao, posebno u intervjuu International Herald Tribune [2], da u pogledu rešenja statusa Kosova ima isti pristup kao Slobodan Milešvić i političke i vojno-policijske elite koje su Srbiju dovele u situaciju da bude bombardovana i izolovana iz međunardone zajednice. Svojim javnim nastupom, pomenuti državni službenici predstavljaju ozbiljnu pretnju društvenoj potrebi da Srbija prekine da štiti nasleđe Slobodana Miloševića i konačno se opredeli za izgradnju vladavine prava i odgovornih institucija.

Organizacije za ljudska prava takođe pozivaju predsednika Srbije Borisa Tadića da pokaže više odlučnosti u obavljanju najvažnije predsedničkog zadatka da štiti ugled države i njenih građana i da u tom interesu zatraži od Vlade da ukloni službenike koji svojim nepristojnim, ružnim i ratno-huškačkim jezikom nanose veliku štetu svojoj zemlji i građanima Srbije.
[1] Glas Javnosti, ”Kvazidržava trenira strogoću”, 3. septembar 2007.

[2] Danas, ”IHT: Srbija spremna da i silom spreči nezavisnost svoje pokrajine”, 7. septembar 2007. “Jednostrano zapadno priznanje Kosova Srbiji dalo pravo da svoje jedinice vrati u region i poništi osam godina star sporazum između NATO i tadašnje jugoslovenske vlade kojim je regulisano povlačenje. U slučaju samoproglašenja nezavisnosti to više nije važeći dokument (Vojno-tehnički sporazumu iz Kumanova).

 

Share