Fond za humanitarno pravo osuđuje državnu cenzuru filma Sunčana palata

Fond za humanitarno pravo (FHP) osuđuje odluku organizacionog komiteta Novog festivala autorskog filma da sa repertoara skloni film kinesko-francuske produkcije, ,,Sunčana palata” u režiji Lou Ye.

Priča filma ,,Sunčana palata” odvija se u Narodnoj Republici Kini (NRK) 1989. godine. Dvoje mladih ljubavnika u svojoj kompleksnoj erotičnoj vezi isprepletanu ljubavlju i mržnjom naspram burnih događaja i političkih nemira kineske političke scene tog doba. Prelepa Yu Hong napušta svoje selo, porodicu i svog mladića da bi otišla u Peking na studije. Tamo otkriva svet intenzivnih seksualnih i emocionalnih eksperimenata, ludo se zaljubljuje u svog kolegu Zhou Wei, i njihov odnos postoje veoma opasna igra u okruženju u kome njihove kolege započinju proteste zahtevajući demokratiju i slobodu.

Film sadrži dokumentarni materijal snimljen prilikom masakra na Tjenanmen trgu u Pekingu 1989. godine. Masakru je prethodila serija demonstracija na kojima su najglasniji bili studenti, intelektualci i aktivisti laburističkog pokreta u NRK u periodu između 15. aprila i 4. juna 1989. godine. U akciji koju je vlada NKR organizovala u cilju razbijanja demonstracija mnogo ljudi je izgubilo živote. Zvanični podatak vlade NRK je od 200 do 300 lica, dok Udruženje studenata Kine i kineski Crveni krst tvrde da je život izgubilo između 2,000 i 3,000 lica. Demonstranti su poticali iz potpuno različitih grupa, od intelektualaca koji su verovali da je komunističko rukovodstvo države isuviše korumpirano i represivno, do gradske radničke klase koja je verovala da je kineska ekonomska reforma otišla predaleko i da su nekontrolisana inflacija i rekordna nezaposlenost kao posledica reforme pretile da ugroze njihovu elementarnu egzistenciju.

U skladu sa zvaničnim dopisom koji je ambasada NRK uputila Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, a u kome je traženo ,,uklanjanje filma ,,Sunčana palata“ sa programa Festivala, s obzirom na naše (Srbija i Kina) dobre bilateralne odnose“, Ministarstvo je izdalo saopštenje sa preporukuom organizatorima Festivala da ovu produkciju uklone iz svog repertoara zbog ,,viših državnih interesa“.

Podsećamo da je film ,,Sunčana palata” prikazan na Kanskom filmskom festivalu uprkos protivljenju kineske vlade. FHP poziva vladu Republike Srbije da prestane sa vršenjem političkog pritiska i cenzurisanjem umetničkih tvorevina. FHP takođe podseća da široka publika i društvo uopšte zaslužuje i mora dobiti priliku da vidi istinu o žrtvama zločina počinjenih u prošlosti, bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu ili boju kože. Srbijansko društvo treba da usvoji ovo načelo u toku procesa integracije u evropsku porodicu naroda.

 

Share