Fond za humanitarno pravo predstavlja Izveštaj o tranzicionoj pravdi u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu od 1999 do 2005

Fond za humanitarno pravo će na konferenciji za štampu, koja će se održati u ponedeljak 26. juna 2006. u Media Centru, Sala 1 u 11:00 časova, predstaviti Izveštaj o tranzicionoj pravdi u Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu od 1999. do 2005.

Osnovni cilj ovog Izveštaja je da istakne mere koje su preduzele institucije i civilno društvo u Srbiji i Crnoj Gori, kao i međunarodna administracija i civilno društvo na Kosovu, radi uspostavljanja pravde u odnosu na teške povrede ljudskih prava koje su počinjene u vreme i neposredno nakon oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Cilj ovog izveštaja je takođe da ukaže na probleme i ograničenja u suočavanju sa teškim nepravdama iz perioda vladavine Slobodana Miloševića.

Ovaj Izveštaj je nastao na osnovu analize prikupljene građe u periodu 2000-2005, koja se tiče novih zakona i njihove primene, zatim programa i inicijativa nevladinih organizacija u oblasti suočavanja sa prošlošću, zvaničnih inicijativa u odnosu na utvrđivanje istine i odgovornosti, rasprava u Skupštini Srbije o prošlosti, suđenja za ratne zločine, izveštavanja medija o ratnim zločinima, kao i drugih podataka, relevantnih za praćenje procesa uspostavljanja pravde.

U Izveštaju se govori o političkom kontekstu, zatim o inicijativama za otkrivanje istine, o utvrđivanju odgovornosti pred zakonom, kao i o reparacijama.

Na konferenciji za štampu će govoriti Nataša Kandić, Diana Miladinović, Sandra Orlović i Dragoljub Todorović.

Share