Posle osam godina policajci osuđeni zbog torture

Okruzni sud u Uzicu osudio je 1. jula 2002. policajce SUP-a Prijepolje Momira Lakovica, Nenada Puzovica i Ratomira Duccica na po pet meseci zatvora zbog krivicnog dela iznudjivanja iskaza iz cl.65 stav 2 Krivicnog zakona Srbije, izvrsenog 17. februara 1994.godine u policijskoj stanici Prijepolje nad privedenim gradjanima Kasimom Hajdarevicem i Imzom Kamberovicem.

Hajdarevic i Kamberovic su privedeni tokom akcije prikupljanja oruzja u Prijepolju zbog sumnje da nelegalno poseduju oruzje. Prethodno im je izvrsen pretres kuca, gde oruzje nije pronadjeno. Prilikom pretresa i nakon privodjenja obojica su izjavili da oruzje ne poseduju. Tokom 24-casovnog ispitivanja u policiji podvrgnuti su fizickom maltertiranju i zlostavljanju da bi priznali da su oruzje sakrili. Fizicko maltretiranje preduzimalo je vise pripadnika policije. U tom zlostavljanju isticali su se Lakovic, Puzovic i Ducic koji su ih naizmenicno tukli pendrecima, pesnicama i sutirali cizmama, trazeci da potpisu izjave o priznanju. Usled teskog nasilja kod Hajdarevica je doslo do teskih telesnih povreda, u vidu preloma sestog i sedmog rebra, nagnjecenja svih delova koze, krvnih podliva po celom telu, oguljotina i drugih povreda. Kamberovicu je tesko naruseno zdravlje, jer je posle fizickog maltretiranja i psihickog stresa dobio tezak oblik secerne bolesti.

 Postupak je pokrenut na osnovu krivicne prijave koju je 6. aprila 1994. godine Fond za humanitarno pravo podneo Okruznom javnom tuzlisatvu u Uzicu. Postupak je bez razloga trajao punih osam godina. Iako je to nedopustivo, ovo je jedan od retkih krivicnih postupaka protiv pripadnika policije koji je zavrsen osudjujucom presudom zbog zlostavljanja gradjana bosnjacke nacionalnosti.

Share