Šef Biroa za komunikacije Vlade Srbije tužio Fond za humanitarno pravo i B92

Šef Biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimir Popović podneo je Prvom opštinskom sudu u Beogradu tužbu kojom od Fonda za humanitarno pravo i Radio-televizije B92 traži naknadu štete od 2.000.000 dinara, jer je taj medij 24. aprila 2003. objavio “neistinitu informaciju” Fonda za humanitarno pravo da je tokom vanrednog stanja, Vlada Srbije preko šefa Biroa za komunikacije svakodnevno vršila pritisak na medije i novinare.

Vladimir Popović u istoj tužbi traži i obeštećenje zato što je Fond za humanitarno pravo saopštio, a B92 preneo “neistinitu informaciju” da je Vladimir Popović 14. aprila nazvao glavnog urednika Novinske agencije Beta u vezi sa objavljivanjem pisma Gradimira Nalića, savetnika bivšeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice, posle čega je Beta povukla već objavljenu informaciju.

Pema obrazloženju Vladimira Popovića, time su mu B92 i Fond za humanitarno pravo povredili čast i ugled i naneli duševne bolove.

Fond za humanitarno pravo ostaje pri stavu da je šef Biroa za komunikacije Vladimir Popović, državni funkcioner koji permanentno zove, preti i vređa novinare, o čemu su već javno govorili novinari Gordana Suša, Miloš Vasić, Željko Cvijanović, Veran Matić, Aleksandar Tijanić i drugi.

U vezi sa tvrdnjom Vladimira Popovića da je neistinita informacija da je agencija Beta povukla vest o pismu Gradimira Nalića nakon intervencije šefa Biroa za komunikacije, Fond za humanitarno pravo podseća da je u svom saopštenju od 25. aprila priznao da je greškom  objavio da je to bio lično Vladimir Popović.

Fond za humanitarno pravo, međutim, u potpunosti stoji iza toga da je Novinska agencija Beta povukla već puštenu vest nakon što je neko od službenika Biroa za komunikacije Vlade Srbije nazvao telefonom glavnog urednika Dragana Janjića i rekao mu da pismo Gradimira Nalića nije u skladu sa ograničenjima postavljenim medijima u vanrednom stanju. Postojanje tog poziva nije sporio ni urednik Bete Dragan Janjić u telefonskom razgovoru sa izvršnim direktorom FHP-a Natašom Kandić 24.aprila.

 

Share