Odgovor FHP na demanti agencije Bete: glavni urednik je vest povukao nakon poziva iz Biroa Vlade Srbije

Novinska agencija Beta demantovala je navode Fonda za humanitarno pravo da je 14. aprila povukla vest o pismu advokata Gradimira Nalića nakon intervencije šefa Biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimira Popovića.

Takođe, u izjavi za Radio B92 glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić rekao je: “Odluku o povlačenju vesti doneo sam ja zato što se ona kosila sa zahtevom koji je ispostavljen svim medijima da se ne mogu objavljivati u vreme vanrednog stanja izjave advokata osumnjičenih i izjave samih osumnjičenih.”

Tim povodom, Fond za humanitarno pravo ukazuje da su Novinska agencija Beta i njen glavni urednik prećutali u demantiju da su već objavljenu vest povukli nakon što je službenik iz Biroa za komunikacije Vlade Srbije nazvao telefonom Dragana Janjića i rekao mu da pismo Gradimira Nalića nije u skladu sa ograničenjima postavljenim medijima u vanrednom stanju. U telefonskom razgovoru sa izvršnim direktorom FHP-a Natašom Kandić 24.aprila, glavni urednik Bete Dragan Janjić nije sporio da je nakon poziva iz Biroa doneo odluku da povuče vest.

Fond za humanitarno pravo greškom je objavio da je taj službenik bio lično šef Biroa Vladimir Popović, ali u potpunosti stoji iza toga da je takav poziv postojao i da je to bio jedan od vidova pritisaka na medije tokom trajanja vanrednog stanja.

 

Share