Otvoreno pismo Predsedniku Vlade Republike Srbije i Narodnoj Skupštini Republike Srbije „11 jul Dan sećanja na genocid u Srebrenici – Proglasite!“

Otvoreno pismo Predsedniku Vlade Republike Srbije i Narodnoj Skupštini Republike Srbije „11 jul Dan sećanja na genocid u Srebrenici – Proglasite!“

post_srebrenica

Poštovani predsedniče Republike,
Poštovani premijeru i članovi Vlade,
Poštovana predsednice i poslanici/e Narodne skupštine,

Dvadeset godina je prošlo od kada je vojska Republike Srpske, predvođena generalom i haškim optuženikom Ratkom Mladićem, a uz svaku vrstu pomoći režima Slobodana Miloševića, počinila jedini genocid u Evropi, posle Drugog svetskog rata. Ubijeno je 8372 ljudi.

Šest godina je prošlo od kada je Evropski parlament usvojio Rezoluciju o 11. julu – Danu sećanja na genocid u Srebrenici i pozvao države Zapadnog Balkana da i one proglase i na dostojan način obeleže godišnjicu ovog događaja.

Šest godina Žene u crnom i druge organizacije civilnog društva kontinuirano zahtevaju od nadležnih institucija države Srbije da proglase 11. juli – Danom sećanja na genocid u Srebrenici. Do sada zahtev nije prihvaćen.

Pet godina je prošlo od kada je Narodna skupština Republike Srbije donela Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ali time nije prekinula ćutanje o genocidu i nije u Srbiji na dostojan način odala poštu žrtvama u Srebrenici.

Prekinite ćutanje i proglasite 11. jul Danom sećanja na genocid u Srebrenici!

Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdili su da je u Srebrenici počinjen genocid. Kontinuirano negiranje broja ubijenih i prećutkivanje genocida ravno je kršenju odluka međunarodnih institucija pravde. Nehumano i nemoralno je uskraćivati dostojnu poštu žrtvama. Pokažite da poštujete odluke međunarodnih institucija pravde, da vam je stalo do dobrosusedskih odnosa, mira i poverenja u regionu.

I ove godine, u okviru višegodišnje kampanje „11. jul – Dan sećanja na genocid u Srebrenici – proglasite!“, organizujemo javno čitanje pisma predsedniku Republike Srbije ispred Predsedništva Srbije, 11. juna 2015. godine, od 12h do 13h. Pozivamo Vas da nam se pridružite.

Centar za kulturnu dekontaminaciju
Fond za humanitarno pravo
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Inicijativa mladih za ljudska prava
Komitet pravnika za ljudska prava
Savez antifašista Srbije
Žene u crnom

Share