Hrvatska: Prosvjedi protiv ćirilice unijeli razdor

Hrvatska: Prosvjedi protiv ćirilice unijeli razdor

Hrvatska se 2013. godine pridružila Europskoj unije, ali je čitave godine bila rastrzana ratnom prošlošću i prosvjedima zbog prava srpske manjine na svoj jezik i pismo.

Godina je započela priopćenjem Vlade koje će baciti sjenku na ostatak 2013: vlasti su najavile da će uvesti srpski jezik i ćirilično pismo u zvaničnu uporabu u oblastima u kojima Srbi čine više od trećine stanovništva, u skladu za Zakonom o zaštiti prava manjina.

Jedno od tih mjesta bio je i Vukovar, simbol otpora tokom Domovinskog rata, nakon što su ga 1991. godine pod opsadom držale i razorile srpske snage.

Veterani koji su učestvovali u obrani grada bili su nezadovoljni namjerom da se na zgrade državnih institucija u tom gradu postave dvojezične table.

Prosvjedi su započeli u veljači, kada je 20.000 ljudi izašlo na ulice, a branitelji obećali da će poduzeti konkretne korake i čak pribjeći sili kako bi spriječili inicijativu.

“Premijeru, ne provocirajte branitelje Vukovara”, upozorio je jedan od njihovih lidera.

Drugi prosvjed protiv ćirilice održan je u travnju na zagrebačkom Trgu bana Jelačića kada se ponovo skupilo oko 20.000 demonstranata predvođenih veteranima u uniformama. Vlasti su, međutim, ostale pri tome da će implementirati Zakon jer je budućnost Hrvatske tolerantna europska država.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, i sam ratni veteran koji je 1992. proveo devet mjeseci zatočen u Srbiji, pozvao je na pomirenje nakon reizbora na tu funkciju u lipnju.

“Građani Vukovara su izašli na izbore i odlučili kojim putem će Vukovar ići – putem mira i tolerancije, a ne putem podjela”, rekao je Sabo posle lokalnih izbora.

Međutim, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, udruženja branitelja koje je povelo otpor prema zvaničnom uvođenju dvojezičnosti, odbio je da okonča svoju aktivnost.

Razbijanje ploča

Kada su vlasti u rujnu konačno počele da postavljaju dvojezične table na zgrade državnih institucija u Vukovaru, kap je prelila čašu.

Na stotine gnjevnih branitelja i preživjelih ratne opsade izašli su na ulice, okupivši se oko zgrada i razbivši novopostavljene ploče čekićima.

Angažirana je interventna policija nakon što su čarke sa policajcima dovele do hapšenja nekolicine izgrednika, ali su se protesti nastavili i narednih nekoliko dana. Sljedećih mjeseci, posle svakog pokušaja postavljanja tabli, one su odmah ponovo uništene.

“Ćirilica je u Vukovar stigla na tenkovima, a sada dolazi s policijom”, požalio se lider branitelja Tomislav Josić.

Desničarska oporbena Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) kritizirala je Vladine planove iako je 2010. svojim glasovima pružila potporu dvojezičnosti, dok je Vlada lijevog centra optužila HDZ za izazivanje nacionalnih nemira zarad političkih poena.

“Nećemo odustati od uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru”, ustvrdio je premijer Zoran Milanović, pozvavši prosvjednike da “prihvate da je rat gotov”.

Vladajuća stranka u Srbiji zahtijevala je od hrvatskih vlasti da “smjesta poduzmu sve mjere da osiguraju mir, sigurnost i poštivanje ljudskih prava svih Srba”. Beograd je upozorio svoje međunarodne partnere da je srpska manjina u Hrvatskoj “ugrožena”.

Milanović se u listopadu sastao sa predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u pokušaju da smiri strasti, ali su, usprkos tome, branitelji nastavili skidati dvojezične table čim bi bile postavljene.

Stožer je u studenom pokrenuo kampanju za prikupljanje potpisa dovoljnih za organiziranje referenduma po ovom pitanju, zahtijevajući da se Zakon o zaštiti prava manjina primjenjuje samo na mjestima gdje nacionalna manjina čini najmanje polovicu populacije, umjesto trećinu, kako je propisano sadašnjim zakonom – što bi praktično značilo zabranu ćirilice.

Do sredine prosinca oni su uspjeli skupiti više od 680.000 potpisa, što je teorijski dovoljno da se organizira referendum i prošetali se od zagrebačkog Trga bana Jelačića do zgrade Sabora da uruče peticiju, pjevajući i skandirajući: “Bože čuvaj Hrvatsku!”

Vlada je ostala pri tomu da neće odustati od svoje namjere, a ministar vanjskih poslova Vesna Pusić je čak izjavila: “Morali bismo izići iz EU ako bismo željeli reducirati prava manjina.”

Branitelji su se, međutim, zarekli da će nastaviti borbu protiv ćirilice čak i ukoliko Ustavni sud odluči da referenduma neće biti.

“Nećemo se predati. Borit ćemo se svim demokratskim sredstvima da ostvarimo naš cilj”, poručio je jedan od lidera Stožera Josip Ćosić – pripremivši teren za nastavak spora i u 2014. godini.

Boris Pavelić i Josip Ivanović

Share