Batinaši teško povredili beogradskog advokata Husniju Bitići i njegovu suprugu

Sedamnaestog marta, oko 20,30 časova, grupa kratko ošišanih mladića, teško je pretukla advokata Husniju Bitići i njegovu suprugu Sanije, u njihovom stanu u Beogradu. Batinaši su advokatu Husniji naneli teške povrede na glavi i po telu. Tri sata nakon incidenta Husnija je operisan u Urgentnom centru u Beogradu. Lekari kažu da su povrede nanete Husniji opasne po život.

U bolnici je zadržana i Husnijeva supruga Sanije. Beogradska policija je izvršila uviđaj, obavila razgovor sa susedima i decom Bitićijevih, koji su u vreme incidenta bili van kuće.

U stanu Bitićijevih ostali su tragovi teškog nasilja. Batinaši su tukli Sanije u predsoblju stana. Prenoseći reči Sanije, komšije kažu da je ona otvorila vrata na zvono i reči “ovde je komšija Vlada”. U predsoblju je ostala lokva krvi, pored nje ćebe natopljeno krvlju, kojim su batinaši, očigledno, pokušavali da pokriju Sanijin jauk. Susedi kažu da ih je Sanije pozvala u pomoć nakon odlaska batinaša, uspela je da otvori vrata od stana i pozove komšije. Rekla im je da su batinaši zvonili na vrata i na njeno pitanje “ko je”, čula je “komšija Vlada”, posle čega je otvorila vrata. U sobi, gde su batinaši zatekli i tukli Husniju, krvi ima na zidovima, zavesama, podu i na nameštaju. Krvlju su natopljeni jedan jastuk, ćebe i još neke meke stvari. Pored radijatora ostao je da leži plastični kanap, takođe zamazan krvlju. Husnijina deca kažu da su komšije našle njihovog oca vezanog za radijator.

Nataša Kandić, izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo, koja je bila u stanu Bitićijevih nakon događaja i razgovarala sa doktorom koji je operisao Husniju, kaže da ima indicija da su batinaši postupili u vezi sa pretnjama nekih advokata, kosovskih Srba koji brane Albance pred sudovima u Srbiji. Neki advokati su lično i telefonom zapretili Husniji Bitići da prestane da odvraća porodice okrivljenih Alanaca da plaćaju advokate koji obećavaju puštanje na slobodu za 15.000 DEM.

Inače, Husnija Bitići je branilac dvojice albanskih studenata pred Okružnim sudom u Beogradu, čije suđenje je trebalo da se održi 18. marta. Suđenje je odloženo za 30. mart 2000.

Share