Da znamo: 9. septembar 1993. Medački džep, Hrvatska

U vojno-policijskoj akciji Džep 93, od 9. do 17. septembra 1993. godine, hrvatske snage su ubile 36 civila i nekoliko vojnika nakon zarobljavanja, a tokom borbi stradalo je između 40 i 45 pripadnika milicije i vojske tadašnje Republike Srpske Krajine. Među ubijenim civilima je 17 žena. Tokom akcije, hrvatski vojnici i policajci spalili su, uništili ili minirali oko 300 kuća i objekata, u selima Počitelj, Čitluk i Divoselo i u devet zaseoka, pobili su svu stoku i zatrovali bunare.

Hendikepiranog Milana Rajčevića hrvatski vojnici su svezali za auto, vukli po dvorištu, a potom obesili o drvo. Vojnika Nikolu Stojisavljevića su takođe obesili o drvo, te ga živog gađali noževima. Sestre Nedeljka i Stana Krajnović su žive spaljene. Slepa starica Bosiljka Bjegović je ubijena na pragu svoje kuće. Anđa Jović je živa nabijena na kolac. Njeni posmrtni ostaci su nađeni 2000. godine u septičkoj jami u Obradović varoši, u Gospiću. U istoj jami pronađeni su ostaci Milana Jovića, Steva Vujnovića i još nekoliko neidentifikovanih lica.

Do sada je vođen jedan sudski postupak za zločine u Medačkom džepu [pod zaštitom UNPROFOR-a u vreme događaja], i to pred Županijskim sudom u Zagrebu, protiv oficira HV Rahima Ademija, vršioca dužnosti zapovednika Zbornog područja Gospić i Mirka Norca, zapovednika 9. motorizirane brigade unutar Zbornog područja Gospić, te zapovednika Sektora 1, posebne operativno-taktičke grupe formirane upravo za potrebe operacije Džep 93. Haško tužilaštvo je za zločine u Medačkom džepu bilo optužilo i Janka Bobetka, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske, ali je on u međuvremenu preminuo i protiv njega nije vođen sudski postupak. Optužnicu protiv Ademija i Norca je 2005. godine podiglo Haško tužilaštvo, a potom je ustupilo predmet hrvatskom tužilaštvu. Pravnosnažnom presudom od 2009. godine, Ademi je oslobođen svih optužbi, a Norac osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina. Optuženi Norac je pravnosnažno osuđen za smrt četiri civila, jednog zarobljenika i mučenje jednog zarobljenika.

U postupku pred Županijskim sudom u Zagrebu utvrđeno je da su tokom akcije ubijenii: Ankica Vujnović, Ljubica Kričković-Živčić, Sara Kričković, Pera Krajnović, Đuro Krajnović, Boja Vujnović, Marko Potkonjak, Janko Potkonjak, Nikola Vujnović, Bosiljka Bjegović, Mile Sava Rajčević, Nedeljka Krajnović, Momčilo Vujnović, Ljiljana Jelača, Milan Matić, Nikola Jerković, Anđa Jović, Stana Krajnović, Milka Bjegović, Mile Pejnović, Dmitar Jović, Mara Jović, Đuro Vujnović, Stevo Vujnović, Boja Pjevač, Milan Rajčević, Branko Vujnović i vojni zarobljenici: Milan Jović, Stanko Despić, Dane Krivokuća, Nikola Stojisavljević i Dragan Pavlica.

Share