Ratni general i ministarka zdravlja na promociji knjiga o srebreničkim brigadama u Beogradu

Ratni general i ministarka zdravlja na promociji knjiga o srebreničkim brigadama u Beogradu

Slobodna EvropaBivši general Vojske Republike Srpske (RS) Svetozar Andrić govorio je na promociji knjiga o “ratnom putu” Specijalne brigade policije, čiji su pripadnici učestvovali u genocidu u Srebrenici, objavio je nevladin Fond za humanitarno pravo (FHP).

“Iako Ministarstvo odbrane i Medijski centar Odbrana redovno izveštavaju o sličnim događajima, vest o ovoj promociji nije objavljena na njihovim sajtovima, niti društvenim mrežama”, saopštio je FHP na društvenoj mreži X.

Promocije su održane 8. marta u Domu vojske u Beogradu, a događaju su prisustvovale i ministarka zdravlja u tehničkoj Vladi Srbije Danica Grujičić i pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić.

Svetozar Andrić je od 2022. član Gradskog veća Beograda ispred vladajuće Srpske napredne stranke.

Protiv njega je FHP 2018. godine podneo krivičnu prijavu zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini (BiH), ali do danas nije procesuiran.

“U odgovoru na upit FHP o postupanju na osnovu krivične prijave protiv Andrića, Javno tužilaštvo za ratne zločine je početkom 2023. navelo da se predmet nalazi u fazi istrage, ali bez preciziranja koje su procesne radnje preduzete”, naveo je FHP 12. marta na društvenoj mreži X.

FHP je 28. februara predstavio i “Dosije” u kojem su detaljno navedene činjenice iz sudskih presuda i dokumentacije u vezi sa delovanjem Prve birčanske pešadijske brigade kojom je Andrić komandovao.

Prema navodima FHP-a, dokazi ukazuju na to da su od maja 1992. godine, kada je Andrić naredio “iseljavanje muslimanskog stanovništva” i osnivanje logora Sušica u Vlasenici, pripadnici Birčanske brigade počinili brojne ratne zločine.

U “Dosijeu” su predstavljeni i dokazi o ulozi Svetozara Andrića u genocidu koji je počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Koje se brigade promovišu knjigama?

U knjizi “Ratni put jurišnika i specijalaca” predstavljen je Drugi odred specijalne policije MUP-a Republike Srpske Šekovići.

Pripadnici ove jedinice su, prema presudama suda BiH, učestvovali u streljanju hiljadu Srebreničana u selu Kravica 13. i 14. jula 1995. godine.

Državni sud BiH je za ovaj zločin osudio 11 osoba, od kojih su većina nekadašnji pripadnici Drugog odreda Šekovići.

Komandant jedinice Miloš Stupar osuđen je 2008. godine na 40 godina zatvora za genocid i ratni zločin, ali je dve godine kasnije nakon žalbe, oslobođen optužbe.

Apelaciono veće Suda BiH tada je procenilo da Stupar “nije imao kontrolu” nad odredom policije iz Šekovića za zločin počinjeni u Kravici.

Snage Vojske Republike Srpske ubile su u julu 1995. godine u Srebrenici i okolini 8.372 muškaraca i dečaka nesrpske nacionalnosti.

Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je 2007. potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Haški tribunal osudio je za zločine u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija 16 osoba, od kojih sedam za zločin genocida.

Na najviše kazne, doživotni zatvor, osuđeni su nekadašnji predsednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić i bivši komandant Vojske RS Ratko Mladić.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Share