Obilježena 31. godišnjica zločina u Štrpcima: Poruke sjećanja, traženje pravde i pijetet prema žrtvama

Obilježena 31. godišnjica zločina u Štrpcima: Poruke sjećanja, traženje pravde i pijetet prema žrtvama

logo_sandzacke_novineU Prijepolju je danas organizovano niz aktivnosti u znak sjećanja na žrtve zločina u Štrpcima, obilježavajući 31. godišnjicu ovog tragičnog događaja. Porodice žrtava, predstavnici Općine, Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i građani okupili su se kako bi odali počast i izrazili pijetet prema 20 civila nesrpske nacionalnosti ubijenih u Štrpcima.

Na čelu organizacije bila je Općina Prijepolje, dok su “Akademija sjećanja” i mimohod šutnje bili zajednički poduhvat Općine i Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV). Prijepolje je time pridružilo ostalim gradovima u regiji u obilježavanju ovog tragičnog događaja koji se dogodio 27. februara 1993. godine.

U Velikoj sali Doma kulture u Prijepolju, organizirana je “Akademija sjećanja” pod nazivom “31 godina zločina u Štrpcima”.

Govornici, među kojima je bila i Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo, istakli su potrebu za konkretnim koracima države kako bi se postigla konačna pravda. Kandić je naglasila da, iako su činjenice o zločinu utvrđene i zaključene, država još uvijek štiti počinitelje, pozivajući na neophodnost pravednog postupka.

“Za mene je ovaj dan posebno ovdje u Prijepolju dan kada imam u mislima sve ono što se događalo poslije 27. februara i sve ovo što se događalo tokom ove 31 godine. To nije samo dan sjećanja svakog od njih. To je dan koji nas primorava da razmišljamo i o tome ko je odgovoran i zašto još uvijek nema pravde iako su činjenice i ored sudom iznesene i zaključene. Zločin je počinila država i ona još štiti one koji su taj zločin učinili”, kazala je Kandić.

Molitvom, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i izražavanjem pijeteta, sudionici su odali počast žrtvama i izrazili solidarnost s obiteljima koje i dalje traže pravdu za svoje najmilije.

Zamjenik predsjednika Općine Prijepolje Elvin Banjica istaknuo je tugu i sjećanje na otete Bošnjake na stanici Štrpci. Naglasio je da je ovo dan kada zajednica iskazuje pijetet prema dušama ubijenih i šalje poruku da nisu zaboravljeni, a njihova žrtva ostaje vječno sjećanje i opomena na vrijeme kada su ljudi ubijani zbog svoje vjere, nacionalnosti i imena.

Pripadnici VRS-a su 27. februara 1993. godine oteli i ubili 19 državljana SR Jugoslavije i jedno NN lice. Od državljana SRJ, njih 18 su bili Bošnjaci, a jedan je bio Hrvat, svi su živjeli u Srbiji i Crnoj Gori – u Beogradu, Prijepolju, Bijelom Polju i Podgorici.

Tadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojne jedinice “Osvetnici” su na željezničkoj stanici Štrpci zaustavili voz broj 671 koji je putovao na relaciji Beograd – Bar, te su oteli 20 putnika nesrpske nacionalnosti. Nakon što su otete putnike doveli u školu u mjestu Prelovo, izložili su ih fizičkom zlostavljanju – opljačkali su ih, šamarali, šutirali nogama te udarali kundacima pušaka. Nakon brutalnog zlostavljanja, bez odjeće i obuće, odveli su ih do napuštene kuće blizu obale rijeke Drine, gdje su ih ubili, a tijela bacili u rijeku.

Žrtve ovog zločina su Esad Kapetanović, Iljaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedna nepoznata osoba. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve, dok se za preostalim ubijenima još uvijek traga. Deset osoba je pravnosnažno osuđeno za ovaj zločin, ali je prvostepena presuda nedavno ukinuta, a postupak vraćen na ponovno suđenje.

Izvor Sandžačke

Share