Advokat Sead Spahović o 25 godina od maskara u Račku: Napad na selo koje nije branjeno je po definiciji ratni zločin

Advokat Sead Spahović o 25 godina od maskara u Račku: Napad na selo koje nije branjeno je po definiciji ratni zločin

NovaS logoU selu Račak, na Kosovu i Metohoiji, opština Štimlje, pre 25 godina, 15. januara 1999. godine, ubijeno je 45 Albanaca. Bio je to masakr nedužnih civila – tvrdio je Vilijam Voker. Bila je to legitimna akcija, tvrdi i danas Srbija. SR Jugoslavija je potom bombardovana. Četvrt veka kasnije ista pitanja, da li je za Račak neko odgovarao ili nema presude, kako čujemo. da li je Račak legitimna akcija, kako tvrdi Srbija, ili masakr. O tome je u Dnevniku televizije Nova govorio advokat Sead Spahović.

Događaji u selu Račak 15. januara 1999. godine, i danas postoji neslaganje između srpske strane, na jednoj, i Prištine i najvećeg dela međunarodne zajednice, na drugoj strani.

„Sud u Hagu je utvrdio da je 15. januara u 6h Vojska Jugoslavije, a ne policija, dva sata bombardovala selo Račak. Korišćeni su tenkovi, i tzv prage, protivvazdušni topovi. To kod nas niko nikada ni na jednoj televiziji nije rekao. Inače, kada se radi o akcijama koje policija sprovodi protiv raznih pobunjenika i diverzanata ne koristi se ta artiljerija. Koriste se policijske jedinice i policijski način rada. To je bio napad na selo koje nije branjeno, što je po definiciji ratni zločin. Takođe, sud je utvrdio da iz sela niko nije ispalio ni jedan metak na Vojsku Jugoslavije koja ih je bombardovala“, objasnio je Spahović šta je utvrdio Haški sud o slučaju Račak.

Nakon toga, u 8h u selo je ušla pešadija i policija sa bornim kolima i tada je, kako je istaknuo, po nalaženju Haškog suda a ne Vokerove komisije, ubijeno 45 civila, među kojima jedna devojka od 18 i dete od 12 godina.  Prema činjenicama utvrđenim na sudu, jednom starcu je bila odsečena glava a 23 lica ubijena su iz neposredne blizine, uglavnom metkom u glavu. Većina ubijenih bila je starija od 50 godina a deset ljudi, koji su nađeni u jednom jarku su, kako se navodi, pokošeni.

„U slučaju Račak dve stvari su pravno sporne – napad vojske na selo i drugo je likvidacija civila“, navodi advokat.

Preuzeto sa portala Nova.rs

Share