„U skladu sa stavovima vlasti i 99 odsto opozicije”: Nataša Kandić povodom poziva Vulina dvema studentkinjama iz Sarajeva da studiraju u Beogradu

„U skladu sa stavovima vlasti i 99 odsto opozicije”: Nataša Kandić povodom poziva Vulina dvema studentkinjama iz Sarajeva da studiraju u Beogradu

danas_logoJučerašnja vest da će poziv prvog čoveka BIA Aleksandra Vulina, dve studentkinje iz Sarajeva – Valentina Vujičić i Slađana Todić – koje su optužene da su na dan obeležavanja 28.godišnjice genocida u Srebrenici na društvenim mrežama veličale zločine, osuđene zločince i širile međunacionalnu mržnju, nastaviti studije na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beograd, odjeknula je širom regiona.

Tim povodom danas se oglasila Nataša Kandić, aktivistkinja za ljudska prava i osnivačica beogradskog Fonda za humanitarno pravo sa pitanjem: “Ima li šanse za proteste protiv podrške i veličanja ratnih zločinaca?”.

U svojoj objavi na Tviteru, Kandić je konstatovala da “to što je direktor BIA nagradio dve studentkinje za veličanje osuđenog za genocid je u skladu sa stavovima vlasti i 99 odsto opozicije u Republici Srbiji”. Na kraju je upitala Ima li šanse za proteste protiv podrške i veličanja ratnih zločinaca?

Istim povodom danas se oglasila i koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenjujući da je “režim Aleksandra Vučića, uz široko rasprostranjeni nacionalizam u društvu, od Srbije napravio sigurnu kuću za ratne zločince i njihove simpatizere“.

Oni su podsetili javnost da je “radikal Aleksandar Vučić 2007. u Skupštini Srbije govorio o tome kako je parlament ‘Sigurna kuća za Ratka Mladića’. Očigledno, Vučić se ni za milimetar nije pomerio u svom zločinačkom umu“, ocenila je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Prema njihovim rečima, najnoviji primer je vest o tome da je „notorni ruski špijun“, direktor BIA Aleksandar Vulin koji je pod sankcijama SAD zbog sumnji na međunarodnu trgovinu drogom i oružjem i bliske veze sa Putinovim režimom, pozvao dve studentkinje kojima u Sarajevu preti zatvor jer su slavile na doživotnu robiju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, i to na dan obeležavanja genocida u Srebrenici, 11. jula, da nastave studije u Beogradu, o trošku države Srbije, „dakle građana Srbije“.

„Nakon uspešnog školovanja u Srbiji, na Akademiji za nacionalnu sigurnost u Beogradu na koju će ih upisati Vulin, Valentina Vujićić i Slađana Todić će, nije teško zamisliti, postati mlade i perspektivne nade ‘srpskog sveta’, ideologije poznate po proizvodnji masovnih grobnica. Što da ne, i na nekim ministarskim pozicijama ili kao naslednice samog Vulina u BIA“, ocenila je Građanska Vojvodina.

Dodali su da „još samo naivni, neinformisani i zlonamerni mogu da se iščuđavaju ovakvim potezima Vučićevog monstruoznog režima“.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, u izjavi za Danas kazala je da je sa političke tačke gledišta, ovaj potez gest bez presedana kojim se, navela je, čitava država dovodi u opasnost da bude tretirana kao sklonište za privrženike ratnih zločina, odnosno kao sigurna kuća za one koji veličaju ratne zločine.

Podseća da presuda Haškog tribunala ne važi samo u BiH, već i za Republiku Srbiju, koja je donela zakon o saradnji sa Tribunalom i prihvatila nadležnosti tog suda.

Aleksandar Olenik, samostalni narodni poslanik sa liste „Zajedno za Vojvodinu- Vojvođani“ i advokat, kaže za Danas ogađaj još jedan dokaz da se u današnjoj Srbiji zločin isplati.

„Na nama građanima Srbije je da mi sankcionišemo Vulina, a ne neko drugi u naše ime. I ne samo Vulina, nego sve one koji hvale i podstiču zločine i nagrađuju novčano one koji zločine vrše“, zaključuje Olenik.

Povodom informacije da će dvema studentkinjama biti dodeljene stipendije za nastavak studija u Beogradu na Tviteru su se oglasile i Majke Srebrenice, poručivši da je takav potez sraman.

„Srbija je studentice koje su veličale ratnog zločinca Mladića nagradila stipendijom i nastavkom studija u Beogradu. Kada veličate ubice i koljače u Srbiji bivate nagrađani. Sramno!“, piše u objavi na Tviter nalogu ove bosanskohercegovačke nevladine organizacija koja okuplja preživele i članove porodica ubijenih i nestalih 1995. godine, tokom pada Srebrenice i Žepe.

Izvor: Danas

Share