NAJAVA DOGAĐAJA: Predstavljanje dosijea „Srpska dobrovoljačka garda“

NAJAVA DOGAĐAJA: Predstavljanje dosijea „Srpska dobrovoljačka garda“

Predstavljanje-SDG-slikaU četvrtak, 23. marta 2023. godine, Fond za humanitarno pravo (FHP) predstaviće svoj petnaesti dosije pod nazivom „Srpska dobrovoljačka garda“ (Dosije). Prezentacija će biti održana u velikoj sali Medija centra u Beogradu (Terazije 3, II sprat), sa početkom u 12 časova.

U dosijeu su predstavljene činjenice o Srpskoj dobrovoljačkoj gardi (SDG) od osnivanja 1990. do formalnog raspuštanja 1996. godine. Prvi deo dosijea bavi se nastankom SDG i njenom strukturom, a potom osnovnim karakteristikama njenog delovanja u saradnji s drugim jedinicama. Dalje u dosijeu su predstavljeni dokazi koji ukazuju na odgovornost pripadnika Srpske dobrovoljačke garde za zločine počinjene tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nakon osvrta na ulogu SDG u slanju prisilno mobilisanih izbeglica na front i pljački, dat je prikaz raspuštanja Garde.

Dosije je utemeljen na autentičnim vojnim i policijskim dokumentima koji su kao dokazni predmeti prihvaćeni pred međunarodnim i domaćim sudovima, činjenicama koje su utvrđene u presudama, velikom broju izjava svedoka, među kojima su i svedočenja bivših pripadnika SDG, kao i na medijskim prilozima i izjavama svedoka koje su prikupili istraživači FHP-a.

Na predstavljanju će govoriti:

  • Ivana Žanić, izvršna direktorka FHP-a;
  • Jovana Kolarić, istraživačica FHP-a;
  • Filip Švarm, novinar nedeljnika Vreme i autor filma Jedinica.

 

Simultani prevod na engleski jezik je obezbeđen.

Predstavljanje možete pratiti uživo putem linka: https://bit.ly/pdsdgfb

Share