MUP da ispita navode o nedopustivom postupanju policije a ne da zastrašuje građane

MUP da ispita navode o nedopustivom postupanju policije a ne da zastrašuje građane

Saopstenje-thumb-srPovodom teksta u listu „Danas“ o rasističkom postupanju pripadnika granične policije na beogradskom aerodromu, i prekršajne prijave MUP-a protiv autora teksta koja je usledila, grupa organizacija civilnog društva zahteva od državnih organa da prekinu sa kršenjem ljudskih prava, kao i sa progonom i zastrašivanjem onih koji skreću pažnju na nedopustivo postupanje policije.

U tekstu Mirka Medenice koji je objavljen 27. juna opisan je događaj sa aerodroma „Nikola Tesla“ kada su dve pripadnice granične policije na ponižavajuć način komunicirale sa dvojicom putnika, a potom ih sprovele na detaljnu kontrolu zajedno sa još nekoliko putnika koji su bili izdvojeni samo na osnovu njihove boje kože (o tretmanu migranata i izbeglica na beogradskom aerodromu više ovde). Autor teksta, koji im je ukazao na to da je njihovo postupanje rasističko, takođe je izdvojen za detaljnu kontrolu, a policijske službenice su odbile da se legitimišu, iako su po zakonu bile dužne da to učine.

Obaveza MUP-a u ovom slučaju je da ispita sve navode iz teksta i u postupku unutrašnje kontrole utvrdi da li su pripadnici policije prekršili zakon i ostala pravila postupanja koja, između ostalog, zabranjuju diskriminaciju na osnovu boje kože i obavezuju policijske službenike da se prema svim osobama ophode na primeren i pristojan način, čuvajući njihovo dostojanstvo. Umesto toga, MUP je odlučio da izvrši pritisak na uzbunjivača i podneo prekršajnu prijavu protiv njega. Na taj način, ministarstvo je svima koji dižu glas protiv kršenja ljudskih prava uputilo poruku da neće dobro proći.

Iako MUP smatra da optužbe za rasizam predstavljaju „pokušaj narušavanja ugleda pripadnika srpske policije“, ugled policije u stvari narušava rasističko postupanje njenih pripadnika, odbijanje da se istraže navodi o kršenju zakona, kao i zastrašivanje i pritisak na branitelje ljudskih prava.

Zahtevamo od MUP-a da sprovede detaljnu istragu o postupanju pripadnika granične policije i da povuče prekršajnu prijavu protiv Mirka Medenice.

Fond za humanitarno pravo

Inicijativa mladih za ljudska prava

Inicijativa A11

Share