Apelacioni sud preinačio presudu u slučaju Lovas: Dvojica optuženih oslobođena, ostalima ublažene kazne

Apelacioni sud preinačio presudu u slučaju Lovas: Dvojica optuženih oslobođena, ostalima ublažene kazne

Insajder logoApelacioni sud u Beogradu preinačio je prevostepenu presudu i za ratni zločin u selu Lovas oslobodilo Željka Krnjajića i Milana Devčića koji su prvostepenom presudom osuđeni na osam i sedam godina zatvora. Istovremeno, Saša Stojanović je suođen na šest godina zatvora, Darko Perić i Radovan Vlajković na po četiri godine, dok su Radisav Josipović, Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer osuđeni na kazne od po tri godine zatvora, saopšteno je na sajtu Apelacionog suda.

Prvostepenom presudom Devčić je bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, Stojanović – sedam, Krnjajić, Dimitrijević i Kosijer su bili osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po šest godina, Perić i Vlajković – po pet, a Josipović je bio osuđen na kaznu zatvora od četiri godine.

Prema obrazloženju presude Perić, Vlajković, Josipović, Dimitrijević, Stojanović i Kosijer su oglašeni krivim zato što su u periodu od 17. do 18. oktobra 1991. godine u Lovasu, u Hrvatskoj, u sastavu tadašnje SFRJ, kršeći pravila međunarodnog prava, za vreme unutrašnjeg oružanog sukoba, koji se vodio u Republici Hrvatskoj između Jugoslovenske narodne armije, Teritorijalne odbrane i dobrovoljačkih sastava sa jedne strane i organizovanih oružanih formacija Zbora narodne garde i Ministarstva unutraših poslova Republike Hrvatske nečovečno postupali prema civilnom stanovništvu.

Optužnica im je stavljala na teret da su kao pripadnici pripadnika JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije “Dušan Silni” tokom napada na Lovas 10. oktobra 1991. godine ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima. Optuženi su i da su 18. oktobra iste godine načinili živi štit od civila i naterali ih da koračaju kroz minsko polje. Tada su poginule 22 osobe, a u istom periodu u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila.

Svi optuženi od početka procesa negirali su optužbe koje im se stavljaju na teret.

U odluci Apelacionog suda navedeno je da su Devčić i Krnjajića oslobođeni jer su u njihovim slučajevima prekoračene optužnice te da nema dokaza za dela koja im se stavljaju na teret.

Prvi sudski postupak u slučaju Lovas protiv četrnaestorice optuženih zbog zločina protiv čovečnosti u saizvršilaštvu koji je počinjen u hrvatskom selu Lovas 1991, počeo je 2008. godine.

Ovo je bio prvi slučaj u kome su se za najteže zločine teretili i nekadašnji pripadnici JNA. Osim četvorice pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA), za zločine protiv hrvatskih civila optužena su i šestorica pripadnika paravojne formacije “Dušan Silni”, kao i četvorica Srba, meštana Lovasa.

Prva prvostepena presuda doneta je sredinom 2012. godine kada je 14 pripadnika JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije “Dušan Silni” osuđeno na ukupno 128 godina zatvora.

Presudu je donelo Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osuđujući optužene za ratni zločin nad najmanje 70 civila tokom oktobra i novembra 1991.

Međutim, ova presuda pala je na Apelacionom sudu početkom 2014. kada je predmet vraćen na ponovno odlučivanje Višem sudu.

Zato je, nakon skoro 11 godina od početka sudskog procesa, pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, tek u junu 2018. ponovo počelo suđenje u predmetu Lovas.

Iako je glavni pretres završen 2015, a u januaru 2016. zakazane završne reči, postupak je opet počeo ispočetka zbog postavljanja novog predsednika sudskog veća, a tek je u martu 2017. počelo iznošenje završnih reči. Još jedan od problema bio je i to što Tužilaštvo za ratne zločine godinu i po dana nije imalo glavnog tužioca.

Prošlo je skoro 30 godina otkako je 70 civila hrvatske nacionalnosti stradalo u selu Lovas. Tog 10. oktobra 1991. ubili su ih pripadnici lokalne srpske civilno-vojne vlasti, paravojnih jedinica “Dušan Silni“ i Teritorijalne odbrane iz Valjeva.

Preuzeto sa portala Insajder

Share