Nova epizoda podkasta Kulture sećanja u dijalogu: O socioekonomskom nasilju i pravdi u Bosni i Hercegovini

Nova epizoda podkasta Kulture sećanja u dijalogu: O socioekonomskom nasilju i pravdi u Bosni i Hercegovini

KS-logoKada govorimo o oružanim sukobima koji su pratili raspad Jugoslavije, retko pričamo o socioekonomskom nasilju i nepravdi. Socioekonomsko nasilje tokom rata, poput oduzimanja imovine i drugih dobara, otpuštanja, i marginalizovanja, dešava se uporedo sa međuetničkim nasiljem i ratnim zločinima. Ono je i ključno za to kako se mnogi ljudi sećaju rata danas. Međutim, socioekonomsko nasilje uglavnom se ne smatra suštinski važnim elementom oružanih sukoba. Ono je i zapostavljeno u procesima tranzicione pravde i debatama o njoj, gde se socioekonomska pravda svodi na reparacije.Tema ove epizode je socioekonomsko nasilje i pravda u Bosni i Hercegovini. Sa nama je Daniela Lai, predavačica u oblasti međunarodnih odnosa na Royal Holloway koledžu Univerziteta u Londonu koja je nedavno objavila knjigu na ovu temu pod nazivom „Socioekonomska pravda: međunarodna intervencija i tranzicija u posleratnoj Bosni i Hercegovini“.

„Epizoda 8: Socioekonomska pravda“ dostupna je na sledećem linku: https://www.kulturesecanja.org/podkast/epizoda-8-socioekonomska-pravda/

Činjenice o oružanim sukobima devedesetih godina predmet su konstantnog i namernog iskrivljavanja u okvirima dominantne i državne politike sećanja. Kroz audio podkast i blog, Fond za humanitarno pravo doprinosi javnom dijalogu o temama vezanim za politike i kulture sećanja i suočavanje sa prošlošću i suprostavlja se hegemonim narativima o raspadu Jugoslavije i sukobima koji su usledili. Podkast i blog ukazuju na konstruisanu prirodu dominantnih narativa i dekonstruišu ih kroz razgovore sa ekspertima i aktivistima. Pored postjugoslovenskog konteksta, razgovaraćemo i o iskustvima drugih postkonfliktnih društava.

Projekat „Kulture sećanja u dijalogu“ podržan je od strane NIWANO Peace Foundation iz Japana. Sve epizode podkasta i blog dostupni su na: www.kulturesecanja.org.

Share