Aleksandar Olenik: Govorimo u ime žrtava koje to ne mogu da učine

Aleksandar Olenik: Govorimo u ime žrtava koje to ne mogu da učine

danas_logoKosovska Specijalizovana veća i kosovsko specijalizovano tužilaštvo, sa sedištem u Prištini, konačno su počeli sa nama vidljivim radom u odeljenima u Hagu.

To je kosovski sud, ali ga novinari zovu “Specijalni sud za OVK u Hagu“ i to na podstrek Miloševićevog glasnogovornika i nažalost današnjeg predsednika skupštine Ivice Dačića. Jasno je zašto Dačić pokušava da sakrije rezultate pravne i političke borbe Kosova, EU i SAD u cilju kažnjavanja optuženih ratnih zločinaca, ali nije jasno zašto im novinari, pogotovo oni koji sebe vide kao nezavisne, pomažu u tome – ocenjuje za Danas Aleksandar Olenik, advokat i zastupnik žrtava u predmetu protiv Hašima Tačija i drugih.

Kako dodaje, potvrđena optužnica protiv Tačija, Veseljija i drugih, obuhvata ceo period rata na Kosovu, ratne zločine počinjene na Kosovu ali i na severu Albanije.

– Optuženi se terete za učestvovanje u pojedinačnim zločinima, ali i kao učesnici zajedničkog zločinačkog poduhvata jer su naredili ili nisu sprečili vršenje ratnih zločina od strane njima potčinjenih lica, tzv. komandna odgovornost. Usmeravajući medijsku pažnju samo na optužene, vlast kod nas pokušava da sakrije ogroman napor i već vidljive rezultate rada na pronalaženju, zaštiti i naknadi štete za preživele žrtve ratnih zločina kao i za njihove porodice – ističe Olenik za Danas.

Prema njegovim rečima, suprotno od vlasti, pri ovom sudu njegova kancelarija se bavi isključivo zaštitom i zastupanjem žrtava, radeći potpuno isto kao i u slučajevima optuženih pripadnika srpskih oružanih snaga.

– Od izveštaja Dika Martija pa do sada, pronađen je veliki broj preživelih žrtava, članova njihovih porodica, svi su zaštićeni i veliki broj njih će učestvovati na suđenjima. Briga o žrtvama je razlog za višegodišnje čekanje na početak suđenja, što je opravdano, jer bez mogućnosti da se glas žrtava čuje jasno i glasno i to na međunarodnoj pozornici, nikad neće doći do suočavanja i pomirenja. Ova lekcija je naučena iz grešaka suda za bivšu Jugoslaviju gde je sva pažnja bila usmerena na osuđujuće presude dok su žrtve bile samo dokazna sredstva tužioca. Zato je naš posao, odnosno, zato je uloga zastupnika žrtava veoma važna, jer mi govorimo u ime žrtava koje to ne mogu same da učine – kaže sagovornik našeg lista.

U postupcima pred ovim sudom, napominje on, žrtve ratnih zločina prvi put imaju pravo da učestvuju u postupku, da budu prepoznate kao žrtve i da dobiju naknadu pretrpljene štete.

„Vlast nije učinila baš ništa kako bi bar osnovne informacije prenela žrtvama, što je prvi korak ka omogućavanju dobijanja delimične satisfakcije za žrtve, već je sve na samom sudu i na zastupnicima žrtava“, ističe Aleksandar Olenik za Danas.

U isto vreme, naznačava Olenik, pred Višim sudom u Beogradu u toku je suđenje Aleksandru Vulinu i to po tužbi Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

– Ovom tužbom se traži utvrđivanje teškog oblika diskriminacije od strane javne ličnosti, ministra u svim ministarstvima sile, učinjeno javno, medijski, preko najtiražnijih novina i televizija sa nacionalnom pokrivenošću. Tuženi Vulin u svim javnim istupima sve pripadnike albanske nacionalne manjine naziva isključivo pežorativnim imenima, nikada ih ne naziva Albancima. Ovako pokazuje hrabrost da pod zaštitom vojske i policije vređa ceo jedan narod, ali kad treba da se pojavi pred sudom, onda pokazuje kukavičluk i nepoštovanje suda, pa i same države, jer se do sada ni jednom nije pojavio na suđenju. Možda bi mogao da se ugleda na ceo državni vrh Kosova i na njihov odnos prema njihovom sudu – zaključuje Olenik koji je advokat i u ovom postupku protiv Aleksandra Vulina.

Statusna konferencija 18. novembra

Nikolas Giju, sudija za prethodni postupak Specijalizovanog veća u Hagu je za 18. novembar zakazao statusnu konferenciju u sklopu postupka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija. Sva četvorica su se u prvom pojavljivanju pred sudom izjasnili da nisu krivi za ratne zločine na Kosovu za koje su optuženi. Statusne konferencije se bave uglavnom proceduralnim pitanjima predstojećeg suđenja.

Preuzeto sa portala Danas

Share