Hrvatska: Obeležavanje godišnjice masakra nad srpskim civilima u Gruborima

Hrvatska: Obeležavanje godišnjice masakra nad srpskim civilima u Gruborima

BalkanInsight_logoPredsednik Hrvatske, ministar branitelja i predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj obeležili su 25. godišnjicu od ubistava šest srpskih civila u selu Grubori, počinjenih tokom operacije Hrvatske vojske (HV) „Oluja“.

Predsednik Zoran Milanović i ministar branitelja Tomo Medved, zajedno sa  dvojicom srpskih političara, poslanikom Miloradom Pupovcem i potpredsednikom Vlade Borisom Miloševićem, okupili su se u utorak u zaseoku Grubori, u selu Plavno, kako bi obeležili 25. godišnjicu masakra šest hrvatskih Srba.

Komemoracija je započela u Plavnu, u blizini Knina, a nastavila se u Gruborima kod nedavno podignutog krsta za žrtve koje su ubijene tokom „Oluje“, operacije HV-a kojom su poražene pobunjeničke srpske snage.

„Nitko nema pravo ušetati u selo i ubiti šestero nevinih. Svatko odgovoran za zločin mora biti kažnjen, a svaka žrtva priznata, bez obzira na nacionalnost. Vrijeme je da mržnja prestane i da se ne prenosi na nove generacije“, izjavio je Milošević.

„Hrvatska žali zbog svih civila i naša je dužnost iskazati pijetet nevinim žrtvama“, istakao je Medved.

Danas u Gruborima, 25 godina nakon masakra, više niko ne živi, ​​a sudovi do danas nisu nikoga proglasili odgovornim za ova ubistva.

U septembru prošle godine, hrvatski Vrhovni sud oslobodio je dva bivša hrvatska policajca, Franu Drlju i Božu Krajinu, optužbi da su počinili masakr nad civilima srpske nacionalnosti tokom „antiterorističke akcije“ u selu Grubori.

Iako je sudija rekao da je „nesporno da je ubijeno šest starijih osoba i da su ubojstva počinili pripadnici antiterorističke jedinice Lučko“, sud je odlučio da ne postoje dokazi o krivici optuženih.

„Antiteroristička” operacija u kojoj je učestvovalo 560 policijskih specijalaca, sprovedena je odmah nakon „Oluje“, kojom je HV vratila delove teritorije Hrvatske koji su bili pod srpskom kontrolom.

Ova operacija je trebalo da osigura prolaz „Vozu slobode“ od Zagreba do Splita preko Knina. U njemu je bio hrvatski predsednik Franjo Tuđman, koji je držao govore na različitim stanicama i hvalio HV zbog „oslobađanja“ te oblasti.

Ivan Čermak, koji je u to vreme bio vojni komandant na području Knina, 2011. godine je oslobođen odgovornosti za zločine počinjene u Gruborima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Haški tribunal je presudio da se on ne može smatrati odgovornim za to što nije uspeo da spreči zločine ili kazni počinitelje, iako je zločine prikrivao u medijima.

Mladen Markač, hrvatski general koji je u vreme ubistva bio zamenik ministra odbrane i koji je takođe pred Sudom u Hagu oslobođen optužbi za ratne zločine, bio je među onima koji su tokom suđenja osumnjičenima u Zagrebu, branili operaciju.

Tokom operacije „Oluja” hrvatske snage su preuzele kontrolu nad 18 procenata teritorije Hrvatske, koju su od 1991. godine držali srpski pobunjenici. Ovim je praktično završen rat u zemlji.

Tokom i nakon „Oluje”, ubijeno je 600 uglavnom starijih srpskih civila, a više od 200.000 Srba je pobeglo iz zemlje.

Hrvatski čelnici su 5. avgusta ceremonijom obeležili 25. godišnjicu operacije „Oluja“, za koju je premijer Andrej Plenković rekao da je „najveća pobjeda Hrvatske“, izrazivši saučešće svim žrtvama, „ne samo Hrvata, već i Srba“.

Na proslavi je prisustvovao i Boris Milošević koji je prethodno izjavio da ne može da oprosti počinjene zločine, ali je odlučan da učini sve što može kako bi pomogao srpskoj manjini u Hrvatskoj.

Preuzeto sa portala Balkan Insight.

Share